/ iStock/Getty Images
На коалиционен съвет ОП и ГЕРБ се разбраха - всички деца от 4 до 6 г. на детска градина, държавата поема таксата на бедните
Минималната пенсия от следващата година ще стане 250 лева. В същото време обаче първият ден от болничния на работниците вече няма да се заплаща. За това са се разбрали ГЕРБ и "Обединени патриоти" след заседание на Коалиционния съвет на управляващите. 

След него шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, вицепремиерът Красимир Каракачанов и лидер на ВМРО и лидерът на НФСБ Валери Симеонов направиха съвместно изявление, за да обявят взетите решения, които ще бъдат внесени между първо и второ четене в Закона за държавния бюджет.

Социалната комисия отхвърли предложенията на БСП и Патриотите за пенсиите

Коалиционните партньори са се договорили и всички деца от 4 до 6-годишна възраст да посещават задължително детска градина, а таксите за маргинализираните групи да бъдат покривани от държавата.

Ще бъде създаден и специален фонд за изграждането на детски градини, като в следващите три години ще бъдат заделяни в него по 70 млн. лева.

Пенсии 2020 - ябълката на раздора между управляващи и опозиция
 
За да имат финансово обезпечение тези мерки, коалиционните партньори са се разбрали вече да не се плаща на работниците първият ден от болничния - такава била практиката в редица европейски държави.

"Това е установената практика в почти всички държави на ЕС. При нас са налице изключително много данни за злоупотреби. Имаме много сериозен ръст на болничните спрямо 2013 г. при същия брой заети лица", мотивира предложението лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

До момента първите три дни от болничния се поемаха от работодателя, а следващите - от НОИ. На не една от отминалите тристранки от бизнеса настояваха да се върне старото положение, отпреди кризата, когато бизнесът изплащаше само първия ден, а от втория нататък поемаше осигурителната система.

АИКБ: Първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника

Мярката да не се изплаща първият ден от болничния, влиза в сила от 1 януари, а увеличението на пенсията за най-бедните пенсионери - от 1 юли, стана ясно от думите на вицепремиера Красимир Каракачанов.

"Като наближат празници и започват да валят болничните, за да си удължат почивката. Нередно е. Ако искаш да почиваш, пусни си отпуска. 18 млн. дни са болничните, а през 2013 г. са били - няма 8 млн.", аргументира се министърът на отбраната.

Той уточни и че ще има подоходен критерий за това на кои деца да бъде поета таксата за детска градина от държавата. Също подчерта, че от увеличението на минималната пенсия засяга 800 000 българи.

"Воля" настоява: Бизнесът да не плаща първите 3 дни болнични

Коалиционните партньори не издадоха от кого е дошла идеята да не се плаща първия ден от болничния, като изтъкнаха, че решението е общо.

Припомняме, че досега в Бюджет 2020 г. се предвиждаше от 1 юли минималната пенсия да стане 234,13 лв. С днешното решение парите за най-бедните пенсионери на практика ще се повишат с 16 лв. повече от предвиденото.