/ Thinkstock/Getty Images
Социалната комисия отхвърли на първо четене двете предложения за закон за възрастните хора. 

Едното предложение е на "Обединени патриоти", с което се гарантира минимален доход до линията на бедност на всеки пенсионер. С текстовете се защитават и правата и интересите на възрастните хора, както и недопускането на дискриманация срещу тях.

Пенсии 2020 - ябълката на раздора между управляващи и опозиция

Другото предложение на БСП пък предвижда създаването на Фонд "Подкрепа на възрастните хора". Според социалистите законът ще спомогне за преодоляване на социалните различия и неравнопоставеност и ще подмогне възрастните хора да изживеят достойно старините си.

От ГЕРБ обаче не подкрепиха нито един от двата текста. Според управляващите въпросите с проблемите на възрастните хора са уредени в други закони и няма нужда от създаването на нов отделен текст.

Втора пенсия: Пожизнена или разсрочена?

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов пък посочи, че е похвално, че се търсят варианти да се повишат доходите на най-бедните, но не хареса начинът, по който е написан законопректът на "Обединени патриоти".

Независимият Павел Шопов от "Атака" пък настоя, че със създаването на такъв закон, ще се наложи и създаването на "закон за пеленачетата" и "закон за тийнейджърите".

Представители на социалното министерство и на Агенцията за социално подмагане също представиха становища, според които предложените текстове са вече предмет на действащо законодателство, което съдържало достатъчно гаранции за упражняването на правата на възрастните хора.

"Работник" открадна 3600 лв. от възрастно семейство

"Ще се въздържа от подкрепа. Всички тези взаимоотношения са уредени в други нормативни актове. Възрастните хора не искат закон, те искат по-високи доходи. Не искат закона, а това, което е заложено вътре в текста", мотивира се Николай Сираков от ГЕРБ.

Георги Гьоков от левицата пък репликира, че всички пенсионери искат нов закон. Той настоя и че равноправието между жените и мъжете също е било регламентирано в законодателството, но от ГЕРБ са подкрепили навремето проекта, защото е идвал от Министерския съвет.

Александър Сиди също защити текста на патриотите с аргумента, че пенсионерите са най-голямата демографска група в страната.

КНСБ настоява минималната пенсия да стане 250 лв.

"Идеята да се търсят начини за подкрепа за хората с ниски доходи заслужава поздравления. Но начинът, по който е написан законът е абсурден. Предлагаме всички политики, свързани с подпомагането, да ги съберем на едно място, но тези политики остават в другите закони. Кои текстове тогава ще изпълняваме", запита на свой ред Хасан Адемов вносителите от "Обединени патриоти".

Той настоя, че по темата трябва мултидисциплинарен подход, който може да се случи само с експертизата на Министерски съвет.

"Това е висша политическа демагогия, и двата закона са с пропагандни цели. Така каскадно да правим закони и за пеленачета, за детската възраст, за тийнейджърска възраст", включи се в дебата и Павел Шопов.