Не може върху ИА Медицински одит да падат съмнения, обяви здравният министър
Не може върху ИА Медицински одит да падат съмнения, обяви здравният министър / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Прекратих правоотношенията на директора на Изпълнителната агенция "Медицински одит" /ИАМО/ като причината за това решение, което е съгласувано и с премиера, е, че тази агенция е от изключителна важност за Министерството на здравеопазването и за гражданите, и не можем да допуснем да падат каквито и да е съмнения върху нея. Това заяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов, който бе изслушан от парламентарната комисия по здравеопазване във връзка с дейността на агенцията.

Министърът обясни, че в края на миналата година са извършени две проверки на агенцията. Едната е била вътрешен одит на Министерството на здравеопазването. При нея са констатирани 14 слабости, грешки и недостатъци и са дадени са 11 препоръки. След множество сигнали от граждани, институции и медии, включително, е извършена проверка и от инспектората към министерството, съобщи министър Константинов, цитиран от БТА.

Направени са пет извода и четири препоръки. Първият извод е, че изпълнителният директор на ИАМО не е планирал, организирал и контролирал адекватно изпълнението на функциите и задачите на агенцията, носи отговорност за работата на служителите в агенцията и не е спазил служебните си задължения, посочи министърът. Той заяви, че има основания за налагане на дисциплинарна отговорност.

Според министър Стефан Константинов проблемите, които са констатирани в агенцията, не налагат законови промени, но е необходима оптимизация на работата, която може да се извърши от нов изпълнителния директор. Не смятам, че след двегодишното съществуване на агенцията се налагат някакви кардинални промени, по-скоро в някои отношения може да се разширят правомощията й, каза той.

Министърът заяви, че критериите, по които се назначава директор на тази агенция, са твърде консервативни и би трябвало да се снижат, тъй като изискването за 10 години опит в системата ограничава много избора.