НДСВ: Ако не се вземат мерки, коалицията може да не е безкрайна
НДСВ: Ако не се вземат мерки, коалицията може да не е безкрайна / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

"Досега в България не са доказани злоупотреби със средства от еврофондовете", заяви вицепремиерът Ивайло Калфин по време на дебатите в парламента по шестото искане за оставка на кабинета. По думите му това, което обединява опозицията за този вот на недоверие е желанието за власт. Според него ако се стигне до предсрочни избори, има риск от загуба на евросредства.

Председателят на вътрешната комисия в НС Минчо Спасов от НДСВ предупреди, че ако не се вземат необходимите мерки по критиките в евродокладите коалицията може да не се окаже безкрайна, макар лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски на срещата в Банско да я определи като трайна. . За жълтите докладите били червена лампа за минали, настоящи и бъдещи управления.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева призова за реалистичен поглед към критиките. „Ако вие тук се нападате като на Женския пазар, как искате българския народ да черпи самочувствие за себе си”, каза тя. „В Германия имах по-голямо самочувствие, отколкото тук”, добави Плугчиева. Вицепремиерът разказа притча за група хора, носещи тежки камъни. Попитали първият какво прави, той отговорил „Нося камъни”, вторият казал „Изкарвам хляба си”, а третият – „Ще строим храм”. „В момента изграждаме храма на Европа у нас”, заключи Плугчиева.

Дискусията продължава. Гласуването ще е утре следобед.