Нарушаване на организацията на работа причинило взрива в Горни Лом
Нарушаване на организацията на работа причинило взрива в Горни Лом / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Само един работник с ниска квалификация е бил на работа в пълначния цех на завода за промишлени взривни вещества "Миджур" в Горни Лом, където на 3 февруари избухна взрив, пострадаха четирима работници и бяха унищожени два цеха. Това съобщи Искра Маринова, директор на областната инспекция по труда (ОИТ), след приключилата проверка в завода.

Проверката на ОИТ е установила, че на смяна е трябвало да бъдат двама души, но единият работник, който е бил редовна смяна, си тръгнал в 17.00 часа. Причината за станалия взрив е пожар, предизвикан от ремъчна предавка, която задвижва валове на машина. Тя блокирала и от триенето на валовете възникнал пожарът, уточни Маринова, цитирана от БТА.

Работникът, който бил на смяна, вместо да гаси пламъците, уведомил началника на цеха. Той, от своя страна, уведомил ръководството на завода и са предприети действия за евакуиране на работниците извън територията на предприятието. Час след пожара станал взривът в завода. В предишни години също е имало подобни пожари, но те са били овладявани от работниците, уточни Маринова.  

Възстановява се зрението на най-тежко пострадалия от инцидента - технологът Емил Лукин, каза Маринова.

Пожарът във фабриката за взривни вещества "Миджур" край село Горни Лом, община Чупрене, Видинско, избухна вчера малко след 18.00 ч. При инцидента пострадаха четирима души, единият от които е с травма на окото и е преместен за лечение в София. Той е настанен в ИСУЛ. Останалите са без сериозни наранявания и няма опасност за живота им.