/ БГНЕС
Народният театър (НТ) ще посвети новия си сезон на своя патрон Иван Вазов. През 2020 г. се отбелязват 170 години от рождението и 100 години от смъртта на големия писател. Проектът е наречен "Необозримостта Вазов", съобщи драматургът Мирела Иванова.

Драматизация на романа "Нова земя" с режисьор Юрий Дачев ще бъде кулминацията на честванията, а събитието е предвидено за 9 юли 2020 г., по време на инициативата "Театър пред театъра".

Отбелязваме 169 години от рождението на Вазов

Общо 30 пъти е игран Вазов в НТ, но "Нова земя" не е била във фокуса на театъра, обясни Иванова. Това е един роман, в който продължаваме да живеем и до днес, в същата вазовска нова земя, добави тя. Надяваме се, че цяла България ще има възможност да види това представление като гостуващо, каза още Мирела Иванова.

Сцената "Апостол Карамитев", на петия етаж в НТ, също ще даде подслон на вазовското слово. Надсловът е "Четем Вазов", а идеята е да се представя не само най-доброто от неговата поезия, разкази и повести, но и не толкова известни на широката публика откъси от творбите на патриарха на българската литература.

Предвидени са и две големи изложби - едната във фоайето на театъра с оригинални материали, и друга - в градината пред театъра.

Ще бъде сниман и документален филм, в който НТ ще има активно участие. Организираме и гостувания в местата, свързани с Вазов, каза още Мирела Иванова. Тя съобщи, че има идея в ефира на БНР и БНТ да има 5-минутки, посветени на Вазов.

От чистачките до директора: 250 сини звезди пред Народния театър (СНИМКИ)

"Искаме достойно да се поклоним на своя национален класик", обобщи Мирела Иванова.

НТ създава и национална награда за духовен принос на името на Вазов, която ще се връчва всяка година. "Нейният статут ще бъде малко по-особен в международен или европейски план", обясни директорът на театъра Мариус Донкин.

Вазовата награда за литература отива при Милен Русков

През новия сезон НТ ще отбележи още две годишнини - 100 години от рождението на режисьора Кръстьо Мирски и 140 години от рождението на друг негов именит колега - Николай Масалитинов. Мирски е режисьорът с най-много постановки по текстове на Вазов.
 
БТА