/ БГНЕС
Расте напрежението в Движението за права и свободи (ДПС). В сряда вечер почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски. Малко по-късно последва писмо от самия Пеевски. "Няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си!", гласи обръщението. Ето как политическите фигури у нас коментираха създалата се ситуация.

Рано тази сутрин първи коментар направи депутатът Рамадан Аталай, който бе изключен преди дни от парламентарната група на ДПС. "Вчерашната ситуация показва, че тази криза, която се бе появила в ДПС, започва да се разрешава, според мен", каза Аталай. "Ако централният съвет вземе решение, че Пеевски не е прав, той и да продължава да упорства, нещата ще бъдат решени", каза още Аталай.

След него коментар направи председателят на ДПС Джевдет Чакъров. "Колективните органи ще заседават, предполагам с почетния председател, така че ще се вземат решения, хора се обаждат да споделят призива на почетния председател, така че позицията е ясна. Има устав в ДПС, който трябва да бъде спазен", каза Чакъров.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също направи коментар по повод напрежението. "В чужди партии не се бъркам и не давам и на мен да ми се бъркат", категоричен бе Борисов. "Това, че има проблем в тази партия, обвиненията, които си прехвърлят дава голяма възможност нашите структури да се развият по-добре. Колкото по-зле са другите партии, толкова по-добре за нас", обяви Борисов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков също коментира ситуацията в движението.

Петков: Виждаме разграждането на модела „Пеевски“

"Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела "Пеевски", каза пред журналисти Петков. Председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков коментира писмото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, където по думите му говори за прокуратурата и използването ѝ, и това на полицията. Ето това е въпросът и това е моделът "Пеевски", смята той. Как прокуратурата и полицията започват да дават отчет, когато нещо направят нередно, как те биват санкционирани от гражданите, от институциите, от държавата - ето това трябва да го постигнем, добави Денков.

По-късно в четвъртък 17 депутати от парламентарната група на ДПС бяха изключени. Това същите депутати, гласували "против" проектокабинета на ГЕРБ-СДС с номиниран за министър-председател Росен Желязков.

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров по-късно отново направи коментар, след като бе изключен от парламентарната група на ДПС.

Джевдет Чакъров след изключването му от парламентарната група на ДПС: Този акт е нелегитимен

Той заяви, че този акт, на който са свидетели всички, той не е легитимен и не е съобразен с устава на ДПС. Този акт е под натиск от страх, посочи той пред журналисти в кулоарите на парламента.

По-късно Пеевски излезе с кратък коментар в кулоарите на парламента.

Делян Пеевски: Който дели партията, си е за негова сметка

"Който дели партията, си е за негова сметка. Няма място за по-силен и по-слаб", каза той. "Едно ще кажа - ново начало, ще ме разберете", каза още Пеевски.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня