Над 1,8 млн. българи са казали „Да на референдума
Над 1,8 млн. българи са казали „Да на референдума / снимка: Dariknews.bg

Общият брой на действителните гласове на проведения на 25 октомври референдум е 2 587 593. С "Да" са отговорили 1 883 411 души, а с "Не"- 704 182-ма, съобщи пред журналсти Ивилина Алексиева, председател на Централната избирателна комисия.

Според публикуваните данни броят на гласувалите избиратели според подписите в избирателните списъци е 2 708 716, а броят на гласувалите според намерените в кутията за гласуване пликове - 2 709 210 души.

Общият брой на имащите право на глас за референдума според избирателните списъци е 6 766 619 души. 1137 са намерените бюлетини без плик, 6481 е броят на сгрешените бюлетини. От ЦИК дават като общ брой на недействителните гласове 122 339.

Числеността на ОИК в София според Избирателния кодекс е от 19 члена, ЦИК е обсъдил възможността евентуално тя да бъде увеличена, но такова решение не е взето, каза Александър Андреев, член и говорител на ЦИК. За сметка на това на столичната ОИК, където имаше проблеми с приемането на изборните книжа, са осигурени 136 технически сътрудници, допълни той. ЦИК е подготвила методически указания за подобряване работа на столичната ОИК и днес следобед ще имат среща с нейните членов, за да се обсъдят възможните проблеми.

По искане на Борисов шефката на ОИК-София подава оставка

По-рано днес председателят на столичната Общинска избирателна комисия Диляна Цвяткова Иванова подаде оставка и на нейно място, с номинация на партия ГЕРБ, беше назначена Полина Витанова, юрист, досегашен член на ОИК - София.

ЦИК днес реши при произвеждане на втори тур на избори за кметове на общини/райони/кметства се използват протоколите, използвани при произвеждането на първи тур, като имената и номерата на кандидатите, които не са допуснати на втори тур, се зачертават.

Източник: БТА