Борисов смени шефката на ОИК-София с ексръководител на крематориума
Борисов смени шефката на ОИК-София с ексръководител на крематориума / снимка: БГНЕС, архив

Два дни преди балотажа министър-председателят Бойко Борисов смени шефката на Общинската избирателна комисия - София Диляна Иванова с председателя на общинската компания "Софийски имоти"и бивш ръководител на софийския крематориум Полина Витанова.

Пред Дарик Иванова призна, че е подала оставка, като решението е съгласувано с ГЕРБ и премиера. Новият председател на столичната комисия Полина Витанова коментира пред нашата медия, че вина за случилото се в „Арена Армеец" имат от Централната избирателна комисия. По думите й не е нормално в община Антон 11-членна комисия да обслужва две секции, а в столицата само 19 души да преглеждат протоколите на 1557 избирателни секции.

Заради хаоса, който се разигра в „Арена Армеец" след края на първия тур на местните избори, когато хиляди членове на секционни избирателни комисии останаха затворени в залата, премиерът Бойко Борисов лично настоял досегашната председателка на Столичната общинска избирателна комисия Диляна Иванова да се оттегли. Според самата Иванова създалото се напрежение в последните дни може да се отрази на работата на комисия в деня на балотажа, затова:

"Реших да подам оставка, за да може комисията да работи спокойно и при нормални условия, за да няма допълнително напрежение, което ще има заради това, че комисията е от 19 човека. Моето заявление за напускане съответно е координирано и с политическа партия ГЕРБ", каза Иванова.

Въпреки заканите на част от хората, които прекараха близо два дни в залата, че няма да участват като членове на секционни комисия на втория тур, Иванова посочи, че вече има решение за провеждането на балотажа в неделя.

"Взехме решение, че членовете от първи тур продължават, секционните комисии продължават своята работа, тъй като изборът не е приключил. Пуснахме и съобщение, че те ще са лицата, които са служебно ангажирани в произвеждането на втория тур. Умолявахме и партиите да се свържат със своите членове, които да продължат да изпълняват задълженията си", каза още тя.

По предложение на ГЕРБ новоназначеният председател на Общинската избирателна комисия-София е Полина Витанова. По образование и професия е юрист. В момента е член на ОИК-София. На предходни избори е била председател на 23 РИК-София. В биографията й присъстват още ръководни постове на единствения крематориум у нас, както и на общинската компания „Софийски имоти", на която е председател и към момента.

Пред Дарик Витанова обясни, че пропуски в Избирателния кодекс и грешни решения на ЦИК са причината за събитията в „Арена Армеец":

"Това, че така се случи в "Арена Армеец", не е виновна нито председателят на ОИК, нито комисията. По друг начин просто не може да се направи. Проблемът е, че в кодекса е заложен 19 човека, а тази комисия няма как да преме цяла София. Защото ние с 19 човека приемаме когато София е разделена на три, когато са РИК-ове. Тогава вече е приложимо. Проблемът е в ЦИК, защото можеха да вземат изначално решениеу когато я назначиха, тази комисия да не е от 19 човека. Не може 11 човека да бъде Общинска избирателна комисия и да обслужва две секции и не може с 8 души повече да обслужват 1557 секции", допълни тя.

Новата шефка на ОИК-София Полина Витанова изрази надежда случаят „Арена Армеец" да не се повтори, тъй като само 16 района в София ще избират кмет на втори тур, а секционните избирателни комисии ще предават само един протокол.