На среща с Борисов управляващите се договориха за някои промени в Изборния кодекс
На среща с Борисов управляващите се договориха за някои промени в Изборния кодекс / Sofia Photo Agency, архив

Спешна среща между премиера Бойко Борисов и подкрепящите кабинета партии, за да се стигне до ново поправяне на промените в Изборния кодекс. Въпреки че тази седмица предстои да бъдат окончателно разгледани в пленарната зала, вече се налага прекрояването им. Най-голямо напрежение създадоха приетите вече предложения на Патриотични фронт за въвеждане на задължително гласуване и на ограничавена на броя на изборните секции в чужбина. След тях от различните партии в управлението се чуха заплахи, че ще оттеглят подкрепата си.

Малко над два часа продължи срещата между премиера Бойко Борисов и представители на четирите партии в управлението. Резултатът след нея - на този етап има постигнат консенсус, но предстои нови промени в промените в Изборния кодекс. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че предизборната кампания ще остане 30 дни. Отстъпка ще има и при задължителното гласуване.

Парламентът реши: Все пак ще има местни коалиции на изборите

"Това е текст, който е приет и в момента това, което се обединяваме по решение, е да бъде направено в два последователни национални избора, две регистрации. Два национални еднакви по вид избора", каза Цветанов.

Четирите партии в управлението са се разбрали промяна да претърпи и въпросът с референдумите. При разглеждането в зала миналата седмица беше решено да отпадне задължението референдумът да се провежда заедно с избори. Управляващите планират да прехвърлят топката към президентството.

"Относно референдума - това, което ще стигне до решение, е в преходните и заключителните разпоредби да бъде от правомощията на президентската институция, която да решава по събраните подписи и по решението, което има в парламента, да се насрочва референдумът. Не е задължително да бъде и с национален избор, но не е задължително да бъде и отделно", допълни той.

Ако не гласуваш два пъти подред - те заличават от списъците

Другото спорно предложение на Партиотичния фронт, което успя да мине през пленарната зала, позволява гласуването в чужбина да става само в консулствата и посолствата. Съпредседателят на фронта Валери Симеонов обясни, че и това ще претърпи развитие.

"Остава приетият текст, че гласуването ще се извършва в консулства и в посолства, предстои да доуточним съпътстващ текст, с който да се даде възможност за частично гласуване някъде и на някои места. Все пак този текст предстои да бъде доуточняван. Това ще бъде в членове на Изборния кодекс, които очакваме четвъртък да се приемат", каза Симеонов.

Извънредното заседание на парламента би трябвало да продължи до 19 часа, но се очаква да бъде удължено. Междувременно във Фейсбук се органира протест срещу приетите предложения в Изборния кодекс. Той е насрочен за 18:30 ч. пред парламента.