Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници със 142 гласа „за“, 46 „против“ и петима „въздържал се“. Срокът за предложения между първо и второ четене ще бъде 28 дни, решиха още депутатите.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов дойде в пленарната зала, след като по настояване на „БСП за България“ парламентът прие министър или заместник-министър на енергетиката да се яви в Народното събрание (НС) за дебата по законопроекта, чийто вносител е Министерският съвет.  

Министър Христов обясни, че целта на измененията е ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Целта е да се опрости издаването на разрешителни, да се насърчи изграждането на ВЕИ, да стане процесът по-бърз, по-лесен и по-икономически изгоден, така че този сектор в България да се развие и да постигнем националните и общоевропейски цели, отбеляза той.

По думите му, този закон е важен за страната в много аспекти - за по-оптимален енергиен микс и за усвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Вместо политически коментари и безсмислени дебати, трябва да се върви по стандартния процес за приемане и доработване на закона, като НС има правото да направи всякакви промени между първо и второ четене, отбеляза енергийният министър.  

Облекчиха процедурите за изграждане на слънчеви колектори и малки фотоволтаични централи

Георги Свиленски („БСП за България“) коментира, че министър Христов е трябвало да започне с извинение към народните представители, които се опитал да заблуди, че е в командировка. Тук трябва да внасяте качествени закони, посочи той. Сега ще трябва да се поправя, ще удължаваме срокове, ще вършим Вашата работа, обърна се Свиленски към енергийния министър. "Върнете поне заплатата, която сте получавали за тези десет месеца, защото в крайна сметка Вие сте министър, Вие вземате заплата, а работата ще я вършат народните представители", призова той.

"Законодателният орган в страната е Народното събрание, така че крайно време е да започнете и вие да работите", отговори му Росен Христов. Той отбеляза, че за повече от месец работа няма редовно правителство и приети закони. "Така че, ако някой трябва да си връща заплатите, със сигурност не е министърът", допълни Христов. Енергийният министър посочи, че са извървели целия процес по разработката на закона, включително и обществено обсъждане.
Теодора Цанева/БТА