Емил Радев
Емил Радев / Пресцентър ГЕРБ/ЕНП
България не нарушава европейското законодателство със спирането на финансовите инструменти за подпомагане за малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Тази позиция застъпи българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев по време на обсъждане в Комисията по петиции в Европейския парламент (ЕП).

Повод за изказването му беше петиция за предполагаемо нарушение на европейското право от страна на България във връзка със схемите за подпомагане на малките ВЕИ. Емил Радев се позова на становище на Европейската комисия, според която европрепоръките са спазени и не се налага предприемането на каквито и да е мерки по този въпрос спрямо България.

Кой яде от енергийната баница?

„Няма нарушение на Директива 2009/28/ЕО. Това става ясно и от отговора на Европейската комисия до Европейския парламент, получен на 29 март 2019 г.“, коментира българският евродепутат.

Петицията е внесена след прекратяването на програмата за подпомагане на 324 малки ВЕИ у нас. Мерките, предприети от държавата, целят понижаване на цената на електроенергията.

КЗК глоби НЕК с над 315 000 лв. за злоупотреба

Според автора на петицията обаче подобна промяна в ценообразуването представлява явно нарушение на европейското законодателство. Съгласно действащата европейска директива, „основното условие за разработването на мерки като схеми за подпомагане е държавите-членки да гарантират, че делът на възобновяемата енергия е равен или надвишава индикативната цел”.

АОБР: Българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в Европа

„Делът на възобновяемите енергийни източници в България през 2017 г. (18,7%) надвишава предвидената индикативна цел за 2015-2016 г. (12,4%) и дори националната цел за 2020 г. (16%)“, отчете Емил Радев.

Той припомни, че към момента се постига съответствие между прилаганите насърчителни схеми и насоките в енергийната политика на ЕС за интегрирането на пазара на енергия от възобновяеми източници. След дискусията, проведена в ресорната комисия, беше решено петицията да се изпрати за становище и до Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.