/ БГНЕС
Със 125 гласа "за" и 69 "въздържали се" парламентът прие поправките в Закона за здравето, с които се дава възможност на здравния министър да определя със своя заповед противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса след изтичането на извънредното положение на 13 май.

Всички парламентарни групи дадоха подкрепа за измененията, с изключение на БСП. Само червените депутати се въздържаха и критикуваха отговорността да се носи само от един министър. 

Останалите групи застанаха зад поправките, но всички дадоха заявка, че текстовете ще се прецизират между първо и второ четене.

Със закона се предвижда министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор според степента на опасност от разпространение на заразна болест със заповед да обявява извънредна епидемична обстановка и да въвежда временни мерки.

Правната комисия пусна поправките в Закона за здравето на първо четене (ВИДЕО)


Измененията прецизират и сроковете за предвидените социално-икономически, финансови и здравни мерки, като част от сроковете се удължават с до два месеца от отмяната на извънредното положение и се разширява приложното им поле.

По време на дебатите Александър Ненков от ГЕРБ обясни, че с поправките в закона се прави опит за минаване на втори етап от епидемията и се дава възможност за бърза и адекватна реакция при влошаване на ситуацията.

народно събрание
БГНЕС


"Това е опит на държавата да минем на втори етап - да свикнем с мисълта, че има вирус и трябва да живеем с него. Даваме и възможност да се реагира бързо при един по-лош сценарий. Може да се изчистят някои текстове, но всички групи трябва да го подкрепим, би било знак, че политиците вървят в една посока", призова той.

Депутатите заседават извънредно на 8 май за поправките в Закона за здравето

Ненков не се съгласи с упреците на червените, че правителството няма визия за действие и посочи, че и в световен мащаб никой няма много ясен план. Депутатът добави, че са взети социално-икономически мерки, те се удължават, а анонсът на управляващите е те да разширят обхвата си.

народно събрание
БГНЕС


От ДПС подкрепиха като цяло промените, но дадоха заявка, че между четенията, ще направят своите бележки. Джевдет Чакъров посочи, че трябва да се обмисли въвеждането на някакви критерии какво означава и кога е налице извънредна епидемична обстановка.

От "Обединени патриоти" също подкрепиха поправките. Калин Поповски обаче повдигна въпросът за нарастващия брой на заразени медици с коронавирус у нас. Той поиска да се направи анализ какъв е процентът на заразен медицински персонал в другите държави, да се вземат мерки, за да се прекъсне тази тенденция.

народно събрание
БГНЕС


От БСП обаче остро се възпротивиха "всичко да се стовари на главата на здравния министър и Министерският съвет за прехвърли цялата отговорност към него". Червените посочиха още, че извънредното положение пада на 13 май, но на практика то остава. Социалистите се заканиха, че между първо и второ четене ще внесат свои алтернативни поправки в полза на гражданите, сред които и намаляването на ставката за ДДС за храни и лекарства. Въпреки това щели да подкрепят мерките, които са за ограничаване на болестта.

Соцлидерката Корнелия Нинова упрекна управляващите, че нямат план за действие, не е направен и анализ какъв е ефектът от досега прилаганите мерки в здравен и икономически аспект.

"Факт е, че правителството до ден днешен не направи анализ на собствените си действия, няма ясен план за действие, което е опасно за бъдещето на България. Не чухте и нито едно предложение от опозицията", обърна се към управляващите Нинова.

Кабинетът няма да удължава извънредното положение след 13 май

Тя добави, че червените внасят днес предложение в Народното събрание да се създаде временна парламентарна комисия, която да установи как се разходват средствата на хорота, да иска информация от министри, да я обобщава и прави публична.

народно събрание
БГНЕС


Пламен Христов от "Воля" пък определи, че в законопроекта има откровени недомислици, но между първо и второ четене от партията на Веселин Марешки ще внесат корекции.

С поправките в Закона за здравето се правят изменения и в други закони. Така се предвижда ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж.

С цел избягване на събирането на едно място на големи групи ученици се предлага през учебната 2019/2020 г. да не се провежда национално външно оценяване в края на IV и Х клас, а степента на постигане на компетентностите за съответния етап да се установи след началото на учебната 2020/2021 г.

Предстои в понеделник правната комисия да обсъди промените на второ четене, а във вторник от 13.00 часа да бъдат окончателно гласувани в пленарната зала.