От "Обединени патриоти" поискаха критерии какво е "извънредна епидемична обстановка"
Правната комисия прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за здравето, внесен на 5 май от Министерски съвет. Той беше подкрепен от 14 народни представители, а 7 гласуваха с "въздържал се".

Здравният министър Кирил Ананиев обясни пред народните представители, че в законопроекта има мерки за предпазване, ограничаване и предотвратяване на последствията от разпространението на заразата от вируса Covid-19. Мерките ще влязат в сила след 13 май, когато изтича обявеното извънредно положение заради вируса.

Депутатите заседават извънредно на 8 май за поправките в Закона за здравето

Министърът на туризма Николина Ангелкова, която присъстваше на заседанието, съобщи, че на 13 май ЕК трябва да излезе с препоръки за сектор "Туризъм", които ще се отнасят към отвореността на границите, както и възстановяването на суми от предварителни туристически резервации и въпросът дали гражданите да се компенсират чрез ваучер или алтернативно пътуване.
 

Правна комисия НС
пресцентър, НСПо време на обсъждането Крум Зарков от БСП посочи, че от левицата ще се въздържат от подкрепата на промените и ще направят предложения за подобряването на законопроекта между първо и второ четене.Депутатът Хамид Хамид заяви, че от ДПС одобряват мерките, но имат технически предложения, които ще направят между първо и второ четене.

От "Обединени патриоти" посочиха, че трябва да има обективни критерии, които да се включат в закона, за това какво е "извънредна епидемична обстановка", за да бъде ясно кога здравният министър може да обяви такова. Както и да се определят какви точно мерки могат да се взимат в такава обстановка.

Кабинетът няма да удължава извънредното положение след 13 май

Забележки към преходните и заключителните разпоредби на този закон имат от Газовата асоциация и „Лукойл”-България. В Закона за акциза и в Закона за корпоративното подоходно облагане пише, че тези две асоциации и всички техни членове трябва да въведат видеонаблюдение и да поставят измервателни уреди. Според организациите това е невъзможно в условия на пандемия.
 

Правна комисия НС
пресцентър, НС


 
„Те не искат прозрачност, не искат някой да им следи обороти,  вход/изход на горива. Не го разбирам наистина”, заяви Хамид Хамид от ДПС.

„Това е въпрос на парламентарен дебат. Нека при обсъждане се вземе решение по този въпрос”, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

Извънредното заседание на парламента, на което ще се обсъди новият законопроект, ще бъде утре.
БТА