/ БГНЕС
БСП иска временна комисия за разходите за борбата с коронавируса
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на парламента на 8 май 2020 г. от 11.00 часа, съобщават от пресцентъра на парламента.

На заседанието законотворците ще обсъдят на първо четене проект за изменение на Закона за здравето, свързан с мерките срещу коронавируса у нас, който бе внесен днес от Министерския съвет.

Кабинетът няма да удължава извънредното положение след 13 май

Вчера управляващите анонсираха, че няма да се удължава извънредното положение след 13 май. Противоепидемичните, социалните и икономическите мерки обаче остават.

С поправките в Закона за здравето се дава възможност здравният министър, заедно с главния здравен държавен инспектор, да решават дали да се затягат епидемиологичните мерки или да се разхлабват.

Целта е да бъдат регламентирани мерки в областта на здравеопазването, които да могат да се прилагат след изтичане на срока на извънредното положение на 13 май 2020 г. и чрез които да се намалява и забавя разпространението на епидемията от COVID-19 и да се осигурява възможност за подготовка на здравната система за посрещане на предизвикателствата и гарантиране на адекватна медицинска грижа на лицата, пише в мотивите на законопроекта.

Предвижда се конкретните противоепидемични мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на страната или за отделен регион или на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на отделна област или община.

Министерски съвет одобри законопроекта за мерките след извънредното положение (СНИМКИ)

С изменения в отделни нормативни актове, като Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., Закона за чужденците в Република България, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Закона за държавния служител и др., се прецизират срокове за предвидените в тях социално-икономически, финансови и здравни мерки за преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19, като част от сроковете се удължават и се разширява приложното поле на част от мерките. Въвеждат се нови мерки за здравна, социална, икономическа и екологична защита, гласят още промените.

Междувременно БСП внася проекторешение за създаване на временна комисия за разходите за борбата с COVID-19 и мерки за хората, за икономически растеж и повишаване на потреблението,
съобщи соцлидерката Корнелия Нинова. Социалистите внасят предложение за една минимална заплата заедно с осигуровките за сметка на държавата за хора, загубили работата си, които не са обхванати от бюрата по труда или са в неплатен отпуск, за да гледат децата си. Предлага се 9% ДДС за храни и лекарства и 30 млн. безвъзмездна помощ за дребните земеделски производители.