Мъжът, прегазил Паоло, поиска наполовина по-малка присъда
Мъжът, прегазил Паоло, поиска наполовина по-малка присъда / снимка: БГНЕС, архив
Мъжът, прегазил Паоло, поиска наполовина по-малка присъда
80432
Мъжът, прегазил Паоло, поиска наполовина по-малка присъда
  • Мъжът, прегазил Паоло, поиска наполовина по-малка присъда

Наполовина по-малка присъда поиска от Върховния касационен съд Георги Сапунджиев, който през април миналата година прегази с джипа си 4-годишния Паоло в Стара Загора.

Преди три месеца Апелативният съд в Пловдив осъди Сапунджиев на 6 години затвор и лишаване от правото да шофира в продължение на 8 години. Днес в Съдебната палата в София дойдоха десетки приятели и роднини на семейството на загиналото дете.

Семейството на Паоло застана пред върховните магистрати, които трябва да решат как да приключи делото за нелепата смърт на сина им. Самият Георги Сапунджиев, който в момента е на свобода, не дойде на съдебното заседание. Вместо това адвокатът му Георги Георгиев заяви, че по делото до момента са допуснати редица нарушения на закона, а присъдата на Апелативния съд е „явна несправедливост".

Защитникът се оплака от огромния обществен натиск върху клиента му, който бил неоснователно "демонизиран". Той изтъкна, че Сапунджиев му има добри характеристични данни, признал е вината си и е изразил съжаление, което е основание 6-годишната присъда на бъде намалена под 3 години.

Това искане майката на Паоло Красимира Георгиева определи като опит да се омаловажи престъплението: „Възмутена съм как може до такава степен да се опитва един човек да смали и нещо, което е много характерно за общество - да оправдаваме виновниците и да казваме колко малка е тяхната вина. Премазал едно дете, няма нищо, ще го пуснем условно. Посланието, което ми се иска да излъчи съдът е: Шофьори, внимавайте! Защото вашите престъпление не остават ненаказани".

Една от близките на семейството на Паоло, която днес дойде в съда, Радина Велчева коментира: „Хората, които жалихме за Паоло и протестирахме с искане това да не се случва, реално бяхме обвинени в това, че едва ли не сме допуснали огромната грешка, заедно с медиите, да бъдем активни. За мен е престъпление обществото да не е активно по другите дела".

ВКС ще се произнесе по делото в срок от 1 месец.