документи
документи / ThinkStock/Getty Images
Мъж обикалял с дни по институции, доказвал, че е платил глоба към КАТ
93503
Мъж обикалял с дни по институции, доказвал, че е платил глоба към КАТ
  • Мъж обикалял с дни по институции, доказвал, че е платил глоба към КАТ
12 дни отне на добричлията Кольо Колев да изчисти данъчното си досие от дългове към КАТ, платени още преди 4 години. При проверка в сайта на Агенцията по приходите през март тази година, той установява, че фигурира в списъка с длъжници за задължения към „Пътна полиция”, за които е внесъл пари още през 2013 г. Благодарение на това, че е запазил платежните си бележки, след 12-дневно ходене по мъките Кольо Колев успява да докаже на НАП, че не дължи нищо.

Системата на КАТ може да ви остави в списъка с длъжници дори и да платите електронния си фиш в срок. За проблема сигнализира слушател на Дарик, който през март тази година открива, че е в списъка с некоректни платци на НАП и е обявен за публично събиране от Агенцията по приходите заради електронни фишове от КАТ, платени още преди години.

Глобите от КАТ вече са с 2 години давност (ВИДЕО)

След 12-дневно обикаляне из институциите Кольо Колев все пак успява да изчисти данъчното си досие, благодарение на това, че пази бележките, че е платил. И до днес обаче не смее да шофира без тях, тъй като при случайна проверка на пътя, ако се окаже в списъка с длъжници, от КАТ могат да отнемат шофьорската му книжка. Началникът на „Пътна полиция” комисар Бойко Рановски потвърди, че подобен проблем е възможен, но че в повечето случаи се касае за погрешно попълнени данни от страна на платеца.

Кольо Колев е собственик на фирма в Добрич. През 2013 г. получава електронен фиш за превишена скорост на един от служебните си автомобили. Плаща фиша в 14-дневния срок, като по тогава действащия закон превежда 35 лева по банков път. Близо 4 години по-късно обаче при проверка в сайта на НАП, той открива, че е обявен за публично събиране като некоректен платец заради задължения към КАТ.

Шофьори плащат солени банкови такси заедно с глобите за нарушения

„През 2013 година имам съставен електронен фиш на служебен автомобил на фирмата, чийто собственик съм аз. Съответно в 14-дневния срок е платено на място, в офис на банката, който се намира в КАТ-Добрич. На 20 март, влизайки с електронния подпис, който имам, виждам, че моето ЕГН е предоставено със задължение към публичен изпълнител за неплатено задължение по електронен фиш към КАТ“, разказва Колев.

Той посещава КАТ-Добрич, показва документ, че е платил, и иска нова справка. „При нова справка се оказа, че в системата на КАТ аз имам задължения по още три електронни фиша като собственик на фирмата и изпадам в ужас, че системата на КАТ не помни, че всички тези три фиша, които пазя и като документи, съм ги платил в срок“, каза Колев.

КАТ е с нови камери на пътя, няма да ги крие в храстите

Служителката в КАТ-Добрич препраща Кольо Колев към банката, в която е платил фиша. „Отивам в банката и показвам документите, съответно служителката се заема, прави справка и казва „Господин Колев, вие сте платили на 7 май 2013 година сумата от 35 лева и още същия ден те са внесени и са преведени по сметката, по която се събират тези пари“, обяснява добричлията.

Следва посещение и в НАП-Добрич. „Отивам при директора на териториалното поделение на НАП в Добрич. Направих иск, че нямам задължения към НАП. Съответно излезе, че имам. Няма как да няма, след като така е подадена информация с невярно съдържание. Предоставям документа, с който съм платил и на другия ден досието ми беше изчистено, че поне при тях е доказано, че нямам задължения към КАТ. На мен ми отнеха 12 календарни дни, всеки ден КАТ-НАП, КАТ-банка, КАТ-НАП“, казва Колев.
 

Бойко Рановски
БГНЕС, архив

В случай че не платите фиша си в срок от месец и половина, системата на КАТ автоматично препраща задължението към НАП. Началникът на КАТ комисар Бойко Рановски заяви, че има случаи, в които електронната система не отчита плащането, но че в повечето пъти става дума за некоректно попълнени данни от страна на платеца. Също така, ако плащате много глоби накуп, трябва да го направите с отделни платежни, иначе електронната система няма да знае как да разпредели внесената сума между различните задължения. Възможността за бъг в системата също не е изключена, но според комисар Рановски подобни случаи са незначителен брой.

КАТ ще глобява неправилно паркирали с фиш, залепен за стъклото на колата

Трябва да има едно плащане за една глоба. Ако някой получи пет глоби и иска да ги плати с една сума, системата няма как да разбере, ако имаш обща сума 2000 лева за глоби как да ги разпредели за пет или десет глоби. Имаме няколко показателя, през които засичаме през системата, за да отразим коректно плащането – номера на глобата, ЕГН-то, имената на този, на когото е наложена. Ако някой от тези показатели е грешно въведен или този, който внася парите, няма общо с глобата и си пише неговите имена, системата няма да отрази това. В случая не се е отразило автоматично плащането. Ако човекът се яви при нас, също можем да видим, че са постъпили парите. А това защо автоматично не се е отразило, има много причини и там са вече софтуерни специалисти, кое с кое връзват, не ми е много ясно на мен“, каза шефът на „Пътна полиция“. На въпрос дали е възможно да се касае за бъг в системата, а човекът да е попълнил данните правилно при плащането, комисар Рановски отговори: „Може и да има такива случаи, но бих казал, че те са минимални. Все пак е система, случва се някой път нещо да стане, но това са единични случаи. В повечето случаи са некоректно попълнени платежни. Правим постоянно промени по системата, за да се модернизира, но това не зависи от нас, а от ИТ-специалисти, които правят тези разработки“.

По думите на комисар Рановски, ако пазим платежната бележка, КАТ има механизъм да провери превода и да ни отстрани ръчно от списъка с длъжниците.

Промени за отнемането на контролни точки на шофьорите

„Гражданинът подаде ли сигнал, имаме опция да проверим директно в банковия файл, там вече по имената на гражданина и сумата, която е превел, можем да го отразим след това ръчно. Ако е показал на служителката платежно, е следвало служителката да го провери в системата и ако не е отразено, да го отрази ръчно. Но знаете, имаме 28 пункта на „Пътна полиция“, с няколко стотин служителки и всеки си носи отговорност за действията. Така че ако е попаднал на служителка, която не е искала да си свърши работата, за съжаление, има и такива“, казва шефът на „Пътна полиция“.

Друг проблем според Кольо Колев е, че въпреки че фишовете не са издадени на него в качеството му на водач, те пак са попаднали в личното му шофьорско досие.

„Аз като водач нямам съставен акт за нарушение. Да, като собственик на фирмата, която е и собственик на автомобила, да. Хората, които са били с автомобила, съответно са си платили, аз съм им взел парите и съм ги отчел и съм ги внесъл в КАТ. Но как успяхте в моето досие като шофьор, вие да нанесете акт, който аз не съм имал като водач“, пита се Колев.

Според Бойко Рановски дори фишовете да са в личното досие, там е упоменато, че те са в качеството на юридическо лице. „Електронният фиш фигурира, но пише, че е в качеството на представител на юридическото лице. Това не се отразява в точки за нарушения, за издаване на златен талон евентуално, това не се брои там. Има го като история само“, обясни шефът на „Пътна полиция“.

Как дрегер отчете 4,99 промила алкохол при трезвен шофьор? (ВИДЕО)

Въпреки всичко Кольо Колев и до днес шофира с платежните документи в жабката, от страх, че при евентуална проверка на пътя КАТ може да отнеме шофьорската му книжка, ако електронната система пак го изкара в списъка с длъжници.