/ Dariknews.bg, архив
Промени за отнемането на контролни точки на шофьорите
93204
Промени за отнемането на контролни точки на шофьорите
  • Промени за отнемането на контролни точки на шофьорите
КАТ вече няма да отнема контролни точки на шофьорите, които паркират или спират на пешеходна пътека, кръстовище или спирка от обществения транспорт. Това е една от промените в наредбата на МВР, свързана с контролните точки на водачите, която е обнародвана вчера в Държавен вестник. От нея става ясно, че точки вече няма да се отнемат и за паркиране на втори ред до вече паркирани автомобили. Отсега нататък пък новите шофьори ще получават само по 26 контролни точки, а едва след 2 години стаж ще получат и максималния брой – 39.

От КАТ хванали над 30 000 неправоспособни шофьори през 2016 г.

КАТ вече не отнема контролни точки на водачите, които паркират или спират на пешеходна пътека, кръстовище или спирка от обществения транспорт. Текстовете за тези наказания са отпаднали от наредбата на МВР, свързана с контролните точки на водачите, която е обнародвана вчера в Държавен вестник. Наказанието отпада и за водачи, които паркират на втори ред до вече паркирани автомобили. В момента, ако спрете или паркирате на пешеходна пътека, кръстовище, спирка от обществения транспорт или до вече паркирала колона, ще получите единствено глоба от 50 лева, предвидена в Закона за движение по пътищата.    

Сурови глоби за шофьорите нарушители

Друга промяна, въведена в наредбата, е, че новите водачи вече няма да получават пълния набор от 39 контролни точки, а само 26. Останалите 13 точки шофьорите ще получават, след като натрупат 2 години стаж по пътищата.

В наредбата отпада и текстът, според който се отнемат 5 контролни точки на шофьори, които управляват спряно от движение превозно средство. Вместо него са въведени две нови наказания – ако водач управлява превозно средство с неправилно поставени регистрационни табели, ще му се отнемат 8 точки. Ако пък няма изобщо такива или не е регистрирал колата си по правилната процедура, ще му се отнемат 10 контролни точки.

Вижте промените в Закона за пътищата, които защитават правата на пешеходеца

Запазват се наказанията за преминаване на червено и за недаване предимство на пешеходна пътека. И за двете нарушения ще се отнемат отново по 8 точки. Новото в наредбата е, че вече са въведени наказания и за повторно подобно нарушение – 12 контролни точки.

Непроменени остават наказанията за водачи, които шофират с концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила – общо 10 точки. При повторно нарушение – 15 точки, а при отказ от проба – 12 точки.

Година затвор и глоба от 700 лева за шофиране без книжка

Всички текстове са влезли в сила от вчера, с изключение на промяната за контролните точки на новите водачи, която влиза в сила от 1 юли. Броят на отнетите контролни точки до 1 юли също ще бъде запазен, а отнемането на контролни точки по нарушения, извършени преди 4 април, ще се извършва по досегашния ред.