/ iStock/Getty Images
Наказанията, предвидени в такива случаи, са лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.
Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производства за нарушаване на задължителна 14-дневна карантина, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Двама души нарушиха карантината си в Старозагорско

На 23 март, 46-годишен мъж влязъл на територията на България от Сърбия, при което декларирал, че ще изпълнява 14-дневната си карантина в дома си в Раднево. На 26 март, той бил посетен от полицейски служители, които му разяснили, че няма право да напуска дома си преди изтичане на периода на карантина, а именно до 6 април.

Жена под карантината тръгна на пазар, не била болна и можело да излиза

Мъжът заявил, че е запознат със законовите изисквания и ще ги изпълнява.
При извършена планова проверка, относно спазване на карантината от полицейски екипи от Раднево, на посочения адрес, на 27 март в 12:00 часа, мъжът не бил установен в жилището.

Тийнейджърка и гаджето ѝ нарушиха карантината си в Стара Загора, прибрали се от Англия

Негови роднини споделили, че той е отишъл на гости в дома на свой приятел. Няколко часа по-късно от семейството му се обадили в полицията, че се е прибрал на адреса.


Девет души нарушиха карантината си в Старозагорско

Делото е взето под специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.