"Иззели сме следи, имаме и ДНК по камиона, така че ще установим кой е шофирал камиона и кой е бил в него", посочи шефът на Националното следствие
Полиция, прокуратура и Национална следствена служба дадоха брифинг пред медиите с подробности за откритите в камион край софийското село Локорско 18 мъртви мигранти. 34 души са настанени или прегледани в столични болници, извършват се и разпити. Четирима души са задържани, тече акция на няколко адреса. 

"Преди няколко дни 52 мигранти са пресекли границата с Турция с помощта на стълба, очевидно оградата е лесна за преодоляване. След това са прекарали няколко дни в гората около Ямбол и впоследствие са се натоварили на камиона. Стигнали са дотук в Локорско, като няколко от пътуващите в камиона са се задушили. В момента оглеждаме 18 трупа и 34 оцелели граждани на Афганистан", заяви директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов. 

Част от оцелелите се разпитват в НСлС, на друга част се оказва медицинска помощ в различни лечебни заведения. На място се извършва оглед от следователи, прокурори от Градска прокуратура и служители на МВР.  

"Иззели сме дактилоскопски следи, имаме и ДНК по камиона, така че ще установим кой е шофирал камиона и кой е бил в него. Няма никакво съмнение, че ще установим кои са извършителите на това злодеяние, довело до смъртта на 18 невинни граждани. Ще вземем и ДНК от починалите афганистански граждани, за да установим и тяхната самоличност по несъмнен и безспорен начин", посочи Сарафов. 

"Каналджиите са се опитали да направят тайници в камиона, в които да прекарат своята "стока", а това са хора, човешки същества", допълни шефът на следствието.

Към момента четирима души са задържани, но не са им повдигнати обвинения все още. Междувременно тече акция на няколко места, претърсват се адреси, посочи шефът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков.

"Това са лица, за които имаме достатъчно доказателства, че има съпричастност към деянието за каналджийска дейност. Едно от лицата е с няколко досъдебни производства, като по последното има осъдителна ефективна присъда от 5 месеца, която е изтърпял. Собственикът на камиона е от Бургас, той е задържан", уточни Илков.

Директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов заяви, че за каналджийството се използва системата "ХАВАЛА", а цената, която се плаща за трафикиране на един мигрант е между 4000 и 6000 евро, като се плаща още в Турция и когато мигрантите стигнат своята цел благополучно, се обаждат на своите близки, за да може с тази система парите да бъдат отблокирани и каналджиите да получат своите средства.