На деветима души са повдигнати обвинения след вчерашната акция в Бургаско, при която бе разбита престъпна група, занимаваща се с изнудване, палежи и други престъпления. Това става ясно от съобщение на МВР, като от пресцентъра на институцията разпространиха кадри след вчерашната акция. По-рано от прокуратурата съобщиха, че при акцията вчера са задържани 20 човека, повдигнати са обвинения на деветима, а за петима ще бъде поискано от съда да останат за постоянно в ареста.

Вижте още снимки след акцията

За издирване са обявени трима души. Сред участниците в групата бил и общински съветник от Несебър, който се издирва. За издирване у нас и в чужбина е обявен и Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, който е смятан за тартор на групата и се знае, че е извън пределите на страната.

19 задържани при спецакция в Бургаско, издирват Митьо Очите (ОБЗОР)

При акцията в Бургас, Слънчев бряг и Ямбол са претърсени около 30 адреса, моторни превозни средства, извършени са и лични обиски. Множество веществени доказателства са иззети – към 90 000 лева; луксозни автомобили; два газови пистолета, преработени в бойни; бронежилетка; част от автомат; наркотични вещества.

кадри престъпна група
МВР, пресцентър

Неутрализирана организирана престъпна група в продължителен период от време се е занимавала с изнудвания, палежи, телесни повреди и други престъпления. Изяснен е основният механизъм на действие на членовете и ръководителя на групата – те са установявали търговски дружества, развиващи успешен бизнес на територията на Южното Черноморие и по-концентрирано на територията на курортен комплекс "Слънчев бряг", от които искали „такса спокойствие“. Онези, които отказвали да плащат, са били "мотивирани" чрез палежи на автомобили, нанасяне на телесни повреди и по други начини.

кадри престъпна група
МВР, пресцентър

Целта на операцията, реализирана от служители на ГДБОП със съдействието на криминалисти от ОДМВР – Бургас под наблюдението на Специализираната прокуратура в четвъртък е доказване на цялата престъпна дейност, за да може този сегмент да бъде трайно неутрализиран, обясняват от МВР.

Издирват общински съветник от Несебър, участвал в разбитата банда в Бургаско

Прокуратурата е предприела всички необходими мерки по линия на международното правно сътрудничество да бъде установен и изправен пред българското правосъдие ръководителят на групата, за когото е било ясно, че при осъществяване на спецакцията се намира извън територията на страната.

На деветима от задържаните при спецакцията са повдигнати обвинения. Предстои прокуратурата да внесе искане на петима от тях да бъдат наложени постоянни мерки „задържане под стража“.

кадри престъпна група
МВР, пресцентър