Общински съветник втори мандат от Несебър е обявен за общодържавно издирване, заради участие в неутрализираната вчера престъпна група с ръководител Димитър Желязков - Очите. При претърсване на банкова касета, притежание на общинския съвет, е открита сумата от 60 000 лв. Това съобщи на брифинг изпълняващият функциите ръководител на спецпрокуратурата Даниела Начева, цитирана от БТА. По информация на NOVA името на общинаря е Пейко Янков, издигнат от коалиция "Сила".

По данни на прокуратурата групата се е занимавала с изнудване, палежи, телесни повреди и други престъпления, които са в процес на установяване. Операцията по разбиването й се е провела в София, курортен комплекс Слънчев бряг и Ямбол.

19 задържани при спецакция в Бургаско, издирват Митьо Очите (ОБЗОР)

Групата е работила от 2010 г., а разследването срещу нея се води от две години. Част от задържаните участници в нея се припокриват с участниците в друга престъпна група, ръководена отново от Митьо Очите по друго дело.

Желязков се намира извън територията на България и е обявен за международно издирване. Разследващите заявиха, че знаят къде е той. По думите им не е имало възможност да проведат операцията по разбиването на групата, когато Желязков се е намирал още на територията на страната. Според разследващите поведението на задържаните е показало, че теч на информация преди акцията не е имало.

прокуратура
БГНЕС

Целта на операцията е била да се пресече цялата дейност на групата, която е била "създаване на регионален монопол" във връзка с определени стопански дейности - търговия с вендинг автомати, предоставяне на погребални услуги, таксиметровия превоз и други.

При претърсвания в домовете на задържаните са открити наркотици и оръжия.

Задържани са 20 души, на девет са повдигнати обвинения, а за пет от тях в събота ще бъде поискано от съда да ги остави за постоянно в ареста.
БТА