/ Dariknews.bg, архив
До края на юни ще бъде проведено първото заседание на българо-македонската експертна комисия по историческите и образователни въпроси, чието създаване беше разписано в Договора за добросъседство между двете държави. Това съобщи нейният съпредседател от българска страна проф. Ангел Димитров, който е бивш посланик на България в Скопие и Белград.

България подкрепя преговорите за членство в НАТО на Босна, Македония и Грузия
 
Днес правителството одобри структурата и състава от българска страна на експертната комисия и определи министъра на външните работи за съпредседател на междуправителствената комисия, която ще координира изпълнението на договора с Македония. Заместник-съпредседател на експертната комисия ще бъде историкът доц. Наум Кайчев, който е бивш генерален консул в Битоля и Торонто и член на Македонския научен институт.

Пресата в Скопие: Македония е пред вратата, Бойко я отваря (СНИМКА)
 
Членове от българска страна ще бъдат: историкът Момчил Методиев, бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев, директорът на историческия институт към БАН доц. Даниел Вачков, посланикът на България във Ватикана проф. Кирил Топалов и директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова.
 
Проф. Ангел Димитров обясни, че по време на първото заседание ще бъдат договорени дневният ред на разговорите и тяхната технология - дали ще бъдат хронологични или тематични, по най-важните проблеми.