Мярката на Станислав Христов ще е ясна в понеделник
Мярката на Станислав Христов ще е ясна в понеделник / снимкa: Sofia Photo Agency

Софийският градски съд реши, че ще се произнесе в понеделник (31 март) по мярката за неотклонение на шефа на Съдебна медицина към Александровска болница Станислав Христов. Магистратите посочиха като основна причина за това, че по случая срещу Христов има събрани над осем тома материали. Той бе задържан по подозрения за нерегламентирано извършвани трансплантации на тъкани и кости от починали, чиито тела са били в Съдебна медицина за аутопсия.

Христов заяви, че това, което е извършвал, не е престъпление, защото има сключени редица договори с Министерството на здравеопазването, както и още 14 болници, които правят подобни експлантации. Христов твърди, че двама експерти, които сега работят по случая стоят в основата за донос срещу него. Той допълни, че тези двама експерти са работили по случаите със смъртта на сестрите Белнейски и тази на Ангел Димитров-Чората.

В експертизите за трите убийства има допуснати сериозни грешки и това е причина за забавянето на разследванията по случая за убийството на сестрите и за Ангел Димитров-Чората, коментира още Станислав Христов. Той допълни, че много веществени доказателства стоят в сградата на Съдебна медицина от години и никой не ги търси. По думите му не е възможно човек, който се занимава с експлантация на органи или тъкани, да си докарва от това страничен доход, защото по тази дейност се извършва пълен контрол.