Многонационалната бойна група на ЕС „ХЕЛБРОК” ще осъществи първите си учения
Многонационалната бойна група на ЕС „ХЕЛБРОК” ще осъществи първите си учения / netinfo

Многонационалната бойна група на ЕС ХЕЛБРОК за първи път ще осъществи командно-щабно учение "Европи I" от 7 до 12 май и учение с войски по управление на кризи "Европи II" от 14 до 19 май 2007 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Ученията ще бъдат в района на полигон Аскос-Профите в Гърция. В тях ще участват повече от 1200 военни от четирите нации на Многонационалната бойна група на ЕС ХЕЛБРОК - Гърция, България, Румъния и Кипър.

Страната домакин - Гърция, ще участва с един батальон, поддържан от подразделения на ВВС, логистични и инженерни подразделения, България - с лекопехотна рота, Кипър - с взвод от Военна полиция и военномедицински взвод, Румъния - с взвод за ядрено и химическо разузнаване и с взвод от Силите за специални операции.

Главната цел на двете учения е да се състоят и съвместни комплексни дейности за постигане на оперативна съвместимост между участващите многонационални елементи. На учението ще се тренират процедурите на ЕС при управление на криза, както и по специално оказване на хуманитарна помощ и евакуационни операции.

Сценарият на учението представя хипотетична кризисна ситуация на хипотетичен остров, наречен "Месагеос". Организирани паравоенни формирования от малцинственото население на острова тероризират европейските граждани, които са по-голямата част от жителите. Има сведения за жестоки действия и срещу бежанци от друг хипотетичен остров, наречен "Браунланд". Сценарият включва предварително оперативно планиране за активиране и разполагане на ХЕЛБРОК с цел да се предотврати хуманитарно бедствие и при необходимост да се състоят евакуационни операции. Тези действия ще бъдат предприети след мандат от ООН и директива на ЕС.

Медиите ще могат на 17 май да отразят последните епизоди на учението "Европи II". Фокусът на тези епизоди е върху действия за оказване на хуманитарна помощ на бежанци и операции за евакуация на европейски граждани.