Млади лекари искат стартово заплащане от 4 минимални заплати
Млади лекари искат стартово заплащане от 4 минимални заплати / Sofia Photo Agency
Млади лекари искат стартово заплащане от 4 минимални заплати
74384
Млади лекари искат стартово заплащане от 4 минимални заплати
  • Млади лекари искат стартово заплащане от 4 минимални заплати

Младите лекари да започват работа с начална ставка от 4 минимални работни заплати. Това поискаха студенти по медицина и новозавършили медици, които се събраха в столичната Докторска градина, за да изразят недоволството си от лошите условия на труд, ниското заплащане и липсата на контрол при качеството на обучението им.

От четири организации на млади лекари представиха статистика, според която 96% от всички млади медици искат да напуснат страната, тъй като заплащането на труда им тук е до 20 пъти по-ниско, отколкото извън границите на България.

Младежите са категорични, че ако системата продължава в същия дух, след 2020-а година няма да има кой да ни лекува.

96 на сто от всички млади лекари имат желание да напуснат страната, твърди д-р Емануил Найденов от фондация „Остани": „В момента заплащането им е символично - с 400 лева какво може да направи един млад човек, който тепърва трябва да изгражда и семейство. Ние настояваме за 4 минимални работни заплати".

Проблем с липсата на млади лекари е имало и в други европейски страни, като например Полша, добавя Деян Попов от Асоциацията за развитие на медицинската общност: „Oще през 2007 година, когато Полша влезе в ЕС, страшно много техни лекари напуснаха страната. Какво направи тяхното правителство? Най-елементарната стъпка - увеличи им заплатите в пъти. Това е най-елементарното нещо, с което могат да бъдат задържани лекарите в България".

Пороците в здравната система са много, но важното е, че тя остана единствената нереформирана от времето на социализма досега, посочва д-р Спартак Вълев, който представлява Български лекари за европейски стандарт на специализация: „80% от здравеопазването е остатък от социализма. Трябва да се започне от много места, основният проблем е монополът на Здравната каса. Това убива здравеопазването. Убива го до степен на това, че тяхното негативно влияние е стигнало до там, че дори младите хора усещат несправедливостта в системата".

Призивът на младите лекари за по-добро заплащане и по-добри условия на труд бе внесен днес до Министерство на здравеопазване, Омбудсмана на Република България и Президентството.