Млади гербери предложиха еднопосочни билети през терминал 2 на управляващите
Млади гербери предложиха еднопосочни билети през терминал 2 на управляващите / снимка: ГЕРБ
Млади гербери предложиха еднопосочни билети през терминал 2 на управляващите
68794
Млади гербери предложиха еднопосочни билети през терминал 2 на управляващите
  • Млади гербери предложиха еднопосочни билети през терминал 2 на управляващите

Младежката организация на ГЕРБ донесе в парламента еднопосочни билети за депутати от БСП и ДПС. В кулоарите на парламента младежите от опозицията обясниха, че управляващите трябва да заминат за Северна Корея. Някои депутатите приха билетите, докато други - отказаха.

Лидерът на БСП Сергей Станишев отказа да приеме еднопосочния билет и определи инициативата като циркаджийска.

„Предполагам, че тези билети са купени от Борисов и Цветанов с парите, които са откраднали от българските граждани през последните четири години. На тези младежи бих им препоръчал да прочетат какво означава „Хунвейб̀ини” (бел.ред. червеногвардейци, участници в китайската Културна революция през 1960-те години*) и каква е съдбата на хундейбините. Тя е същата навсякъде”, обърна се Станишев към младеж, който се опита да му връчи билет за полет до Северна Корея.

„Очевидно единственият начин, който виждат да се върнат на власт, каквато е целта на ГЕРБ на всяка цена, е всички, които им противостоят да ги изпратят от страната навън. В творчески план очевидно копират нещо, което ние правихме в миналия парламент по отношение на Симеон Дянков. Така че фантазията им е доста бедна”, коментира още лидерът на социалистите.

В декларация от името на парламентарната група по случай 8 декември - празникът на студентите, се казва „Крайно време е в България да останат младите и можещите, а терминал 2 с еднопосочен билет за „демократична” дестинация да бъде изход за вас”. От ГЕРБ обещават да не забравят 12 ноември 2013 г. - „когато бе употребена сила срещу мирно протестиращи студенти, които се борят за морал и човешки ценности”. Ще се борим с всички законови средства да не се повтори тази срамна дата за България, прочете от парламентарната трибуна Александър Ненков.

*Хунвейб̀ини - или „червеногвардейци” са участници в китайската Културна революция през 1960-те години. Това са били необразовани младежи, на които е внушено, че те ще управляват страната, която е превзета от учени и партийци. Т.нар. „революционни комитети” започват масов терор и разгром на партийните комитети, науката и културата, и религиозни символики.

След като с помощта на хунвейбините се справя с опонентите си, Мао Дзъдун обявява края на Културната революция. Хунвейбините стават непотребни, защото са пропуснали да се образоват или да добият професия. През 1969 г. те са изселени в селските райони. (Източник: bg.wikipedia.org)