/ Георги Димитров
Всяка държава, която е жертва на военна агресия, има право да бъде подпомогната, това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков на въпрос за военна помощ за Украйна и направи уточнение, че е важен елементът с какво точно може да бъде подпомогната.

„Министърът на отбраната не може сам да дарява или да изпраща каквото и да е било някъде“, посочи Заков и допълни, че трябва да сме наясно и с това какво можем да предоставим.

„За никого не е тайна, че българските въоръжени сили изпитват остър недостиг на редица артикули, включително говорим за боеприпаси, защитно оборудване, така че самите ние изпитваме недостиг на подобно нещо. Тоест в ситуация, в която българските въоръжени сили се нуждаят от оборудване, е много трудно Министерство на отбраната да отдели средства да помогне на когото и да е било“, обясни военният министър и допълни: „Няма как да дадем нещо, което нямаме. За да изпратим помощ, ние трябва да лишим българските въоръжени сили от оборудване“.

Той припомни, че има всякакъв вид помощ - хуманитарна, военна, логистична, информационна. 

"Президентът Зеленски благодари преди няколко дни на България за помощта, която оказва. Аз не се притеснявам от това, с което България подпомага Украйна", допълни министър Заков и призова да не се спекулира с темата.