/ БГНЕС
Рано тази сутрин на разпит в Спецпрокуратурата е била външният министър Екатерина Захариева, очаква се и спортният министър Красен Кралев също да даде показания, предаде БГНЕС.

Разпитът е във връзка служебните паспорти на избягалите в ОАЕ Васил Божков и Георги Попов.

Министър Красен Кралев не е призоваван в спецсъда, каквато информация оповести по-рано днес БГНЕС, съобщиха от спортното министерство.

"Категорично заявяваме, че министър Красен Кралев не е призоваван под никаква форма да дава показания по тази или друга тема. Министър Кралев никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедура по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов",
уточниха Министерството на младежта и спорта в съобщение до медиите.

Зам. външният министър Георг Георгиев е на разпит в Спецпрокуратурата

"Разграничаваме се от темата с паспортите на Васил Божков и Георги Попов и заявяваме за пореден път, че Министерство на младежта и спорта не е инициатор или съучастник в издаването на паспорти на двамата. Опитите за пришиване на ММС към издаването на паспорти на Васил Божков и Георги Попов са откровена манипулация на общественото мнение", се посочва в уточнението.

От спортното ведомство припомнят, че още на 6 март, петък, в позиция министерството заяви, че не е инициатор за издаването на служебни паспорти на обвиняемия за пране на пари и неплатени данъци от хазарт Васил Божков и дясната му ръка Георги Попов.

В позицията от ММС тогава заявиха: "В края на месец януари 2016 г. Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС) изпраща писмо до началника на политическия кабинет на ММС във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата, които са членове на УС на съюза. В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. ММС няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов".
БГНЕС