Министерството на вътрешните работи е една от първите институции, създадена след Освобождението на България. На днешната дата, преди 144 години, започва съграждането на ведомството. Призвано да гарантира върховенството на закона, обществения интерес и сигурността на българските граждани, МВР укрепва и развива тази мисия във времето“. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов приветствието си към служителите на техния професионален пранзик.

Той отбеляза още, че те работят в динамична и усложнена среда за сигурност. Сериозният миграционен натиск, природните бедствия, тежките инциденти, денонощните казуси, които изискват бърза професионална реакция, поставят на изпитание качествата, издръжливостта и мотивацията на служителите.

Вътрешният министър Стоянов: Категорично заставам зад исканията на служителите в МВР

„Постигнатите резултати са доказателство за устойчивостта и отговорността на всеки един. Българските граждани виждат в нас пазители на техния живот, здраве, имущество и права. Особено важно е да заслужим тяхната подкрепа и ангажираност към действията ни“, подчерта вътрешният министър. Той отбеляза, че провеждането на държавната политика за сигурност и обществен ред ще бъде ефективна, само ако се обединят усилията на институциите, структурите на гражданското общество, на самите граждани и осезаемата подкрепа от служителите на министерството.

Протест на полицаи и пожарникари в София, ето за какво настояват

"Благодаря, че с действията си вдъхвате увереност, спокойствие и справедливост. Вярвам, че сте достойни за отговорностите, които обществото ни възлага“ - с тези думи вътрешният министър се обърна към колегите си и изрази увереност, че с подкрепата на правителството ще бъдат предприети необходимите стъпки към осигуряването на работна среда, която да ги мотивира. Той отдаде почит към колегите, които в името на дълга жертваха живота си и посочи със съжаление, че изминалата година беляза МВР с тежки загуби.

На официалната церемонията присъстваха вицепремиерът Мария Габриел, политическото и професионалното ръководство на МВР, директори на всички дирекции във ведомството, бивши министри и други официални гости. Вицепремиерът пожела на служителите да защитават с достойнство благородната кауза, на която са се посветили. Водосвет за здраве отслужи негово правосвещенство епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

Празникът продължи с церемония по награждаване на служители на МВР, изпълнявали с чест и отговорност служебните си задължения в името на закона, обществения ред и сигурността на българските граждани.