Министър Ненчев поиска законови промени след взрива край Сопот
Министър Ненчев поиска законови промени след взрива край Сопот / снимка: БГНЕС, архив

Министърът на отбраната Николай Ненчев смята, че трябва да има законова промяна, след като толкаво често се случват инциденти при работа с оръжия и муниции. В интервю за БНР той каза, че не познава фирмата, която е правила изпитания на оръжие на полигона край Анево:

Остава тежко състоянието на един от пострадалите при взрива в Анево

„Очаквам разследващите органи да си свършат работата. Не се касае за обучение. Касае се за тест за изпробване на някакви боеприпаси. Но, как да си го обясня? Очевидно обяснението е едно - има неспазване на правилата, на процедурите, допусната е грешка с фатален край. Това е моето обяснение. Оттам - насетне нямам, пак казвам, нямам отношение и не бих искал да нося отговорност за чужди грехове. Предполагам, че се касае за нарушение на инструкции и правила", добави министър Ненчев.

Американец загина, а четирима са тежко ранени при взрив на полигона в Анево

Той припомни, че преди повече от три месеца е издал заповед, чрез която е задължил абсолютно всички хора, които са на подчинение и работят в структурите на Министерството на отбраната да преминат допълнителен курс, които се занимават с взривни вещества, материали в складове допълнително обучение:

„Свършиха си работата хората. Над 280 човека, доколкото си спомням, сме обучили. Повреме на заседание на Министерски съвет предложих такъв тип обучение, тъй като имаме възможно най-добрите специалисти във военното училище в Шумен, такова обучение да преминат всички онези, включително и частни фирми, които се занимават и работят с взривни материали. Това мога да направя. Надявам се да има воля един ден това да се случи".

Взривът стана в събота около 11:30 ч. при стрелба с гранатомет на полигона в с. Анево. Причините се изясняват. Един човек загина, а четирама бяха тежко ранени. Според предварителните информации на разследващите, не може да става дума за умисъл. Вероятно присъствалите на полигона са участвали в обучение, като не са спазени правилата за безопасност при боравене с боеприпаси. Собственик на взривилата се граната е и фирмата, наела полигона - Олгънс.