/ БГНЕС
Възможност за временно отстраняване от длъжност при съмнение за нарушение от страна на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища ще предложи правосъдният министър Данаил Кирилов. Това каза той пред журналисти след среща с държавния глава Румен Радев по повод предстоящия избор на нов главен прокурор.

Данаил Кирилов
БГНЕС

Помолен да коментира промените в Закона за съдебната власт, които подготвя, Кирилов заяви, че на утрешното заседание на работната група, която изготвя текстовете, ще представи виждането си за отговорността на тримата големи и възможността за предсрочно прекратяване на техния мандат.

Данаил Кирилов
БГНЕС

В разработката си Кирилов посочи, че е приел за основно правно решение общия статут на магистратите. Законодателната процедура ще е дълга, ще се премине през обществено обсъждане и т.н., гарантира правосъдният министър.

Данаил Кирилов: Има възможност за сериозен напредък по актуализираната стратегия за съдебна реформа

По отношение на дебата около подобряване на механизма за контрол върху главния прокурор Кирилов заяви, че и сега имаме достатъчно правни решения, които да дадат възнможност да се осъществи разследване, визирайки специализираните прокуратури и съд.

Президентът очаква прозрачна процедура за избор на следващия главен прокурор

По думите му препоръките на ЕК е да се диференцира отговорността на тримата върховни магистрати. Според него обаче въпросът е когато е налице нарушението, което не е престъпление, дали би могло да се търси и отговорност и каква да е тя. В тази връзка Кирилов заяви, че в готвените законови промени ще залегне хипотеза за временното им отстраняване от длъжност, ако има извършени определени нарушения.