/ БГНЕС
Има възможност за сериозен напредък по актуализираната стратегия за реформа в съдебната система. Това заяви пред журналисти в парламента новоизбраният министър на правосъдието Данаил Кирилов. По думите му ситуацията е изключително благоприятна с оглед положените досега усилия.

Следваме изпълнението на приоритетите по задачите, които бяха поставени в последния мониторингов доклад, стремежът ще бъде да изпълним стриктно съветите на нашите партньори от ЕК, посочи той. Имаме положителна оценка на законодателните промени, но това не е основание да спираме работата, каза министърът и допълни, че има съществени изменения и в трите основни процесуални кодекса, които регулират динамиката и живота на съдебната власт. Подобряването на тези режими ще продължи, установената положителна практика следва да бъде продължена и затвърждавана, отбеляза той.

Данаил Кирилов положи клетва като министър на правосъдието

По отношение на промените в антикорупционния закон и правния режим за общинските съветници Кирилов обясни, че във вторник работна група с участието на представители на КПКОМПИ и на сдружението на общините е постигнала съгласие за това общинските съветници да подават имуществена декларация. По отношение на основанията за несъвместимост приехме, че текстът трябва да бъде преработен, така че да има принципна забрана за допускане на корупционно поведение, т.е. да се фокусираме към корупционния риск, а всички основания, факти да бъдат обект на деклариране, каза Кирилов.

Той даде пример с общински съветник, който е и лекар и е наемател на кабинет в общинско лечебно заведение. Това няма да бъде предпоставка за несъвместимост, той няма да загуби качеството си на общински съветник, но ще бъде обявено обстоятелство в декларацията, за да може всички граждани и антикорупционният орган да знаят това обстоятелство, обясни министърът.

Борисов предложи Данаил Кирилов за правосъден министър

Попитан за скандала с апартаментите, Кирилов каза, че законът трябва да се прилага равно и еднакво за всички, без значение дали са представители на законодателната, изпълнителната или съдебната власт. Според него излизането в отпуск на председателя на КПКОМПИ съответства на закона и дава възможност да се проведе разследване от прокуратурата. Виждате, че опозицията вече използва правни основания, които са установени в антикорупционния закон, каза Кирилов.

Според него това опровергава твърденията на опозицията, че нямало да има възможност за контрол по спазването на закона. Виждате, че от БСП са направили искане от повече от една пета от народните представители за започване на процедура за това дали са налице факти и обстоятелства за нарушение на закона във връзка с декларирани обстоятелства, посочи министърът.

Кой е Данаил Кирилов?

Попитан как групата на ГЕРБ ще реагира по този казус, той заяви, че партията винаги реагира съобразно фактите и закона, но към момента се говори без да се знаят конкретните факти. Решението на ГЕРБ ще съответства напълно и на нашата политика за борба с корупцията, и на спазването на закона, допълни той.

Данаил Кирилов не каза кой ще го наследи начело на Комисията по правни въпроси и дали ще е от ГЕРБ или от Обединените патриоти. Той посочи, че е участвал в обсъждането на този въпрос, но по-скоро с консултативно становище. Колегата, който ще продължи работата в правната комисия, ще има и енергията, и упоритостта да извършва този нелек процес, допълни той.
БТА