Данаил Кирилов
Данаил Кирилов / БГНЕС, архив
Данаил Кирилов е предложението за нов министър на правосъдието. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с ПП "Обединени земеделци" за подписване на политическо споразумение за подкрепа на евроизборите.

Кой е Данаил Кирилов?

За правосъден министър предлагам Данаил Кирилов. Общинските съветници трябва да бъдат включени в Антикорупционния закон. Това ще бъде неговата първа задача, която му поставям, за да бъдем изрядни пред Европа”, заяви премиерът Борисов. Към момента Кирилов е председател на правосъдната комисия.
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 3 април 2019 г.
 „Утре или други ден ще предложа Данаил Кирилов. Давам му задача и общинските съветници да бъдат включени в Атикорупционния закон, за да можем да сме напълно изрядни“, заяви Борисов. Той посочи, че все още не е ясно кой ще заеме мястото на Кирилов в ПГ на ГЕРБ.

В работата си като правосъден министър ще продължа мерките, разписани в доклада на ЕК за напредъка по механизма за сътрудничество и проверка, каза народният представител от ГЕРБ.

„Това е много сериозно предизвикателство, приемам го като голямо доверие и като много сериозна задача с оглед необходимостта до няколко месеца успешно да се довърши работата по мониторинговия механизъм. Премиерът е поставил конкретна задача в тази връзка и смятам, че с общи усилия ще се борим, за да постигнем добър резултат. Много направихме досега, признава се работата от нашите партньори от ЕК. Надявам се да стигнем до положителен резултат“, коментира Кирилов.

Данаил Кирилов: Не е говорено с мен за поста министър на правосъдието

Той посочи, че номинацията е сериозно предизвикателство, защото министерството е тежко. На въпрос как ще се отрази на ПГ на ГЕРБ напускането му на парламента, Кирилов отговори, че групата е достатъчно силна и не би трябвало това да се отрази негативно. „В работата си ще следвам Механизма за сътрудничество и оценка – продължаваме по мерките така, както са разписани в доклада“, обясни той.

Кирилов ще заеме мястото на Цецка Цачева, която подаде оставката си като правосъден министър след скандала с новите апартаменти на властта. Заради евтини апартаменти постовете си освободиха зам.-министърът на спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов. Оставка подаде и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който напусна парламента.