/ БГНЕС
Министърът на икономиката Емил Караниколов се въздържа от коментари по темата за решението на германския автомобилен концерн "Фолксваген" за бъдеща инвестиция в страната, но заяви, че България има готовност да произвежда автомобили.

Двама президенти в спор заради бъдеща голяма инвестиция у нас

Работниците и бизнесът в България стигнаха до ниво, когато могат да правят цели автомобили, допълни пред журналисти министърът след участието си в конференцията на Българската петролна и газова асоциация.

Той изтъкна, че всеки стратегически инвеститор трябва сам да обяви за решението къде ще направи нови вложения и допълни, че скоро се очаква решението на Борда на директорите на компанията.

В отговор на въпрос за сливането на агенциите по приватизация и по инвестициите, министърът каза, че това е задължително и целта е засилване на инвестиционната част. Той мотивира сливането и с факта, че експертите от приватизационната агенция досега са работили със сериозни инвеститори и с документи, с които работят и в Агенцията за инвестиции. Караниколов изтъкна, че приватизацията вече е изчерпана като механизъм.

Министърът съобщи, че новата агенция, която ще обедини двете досегашни, ще остане с двустепенна форма на управление. Това е най-добрият орган, поради тази двустепенна форма на управление, която ще зависи както от НС, така и от МС, допълни Караниколов. По въпроса за отпадането на забранителния списък на предприятията за приватизация, министърът напомни, че досега по закон при приватизация на държавно дружество, което е в този списък, трябва да се вземе решение за това от НС. Сега този забранителен списък отпада и занапред приватизацията на всичко ще става само след санкция на парламента. Караниколов и напомни, че и в момента има дружества, които не са в забранителния списък.

Екипи на Министерството на икономиката, браншовите сдружения, Българската петролна и газова асоциация усилено работят по наредбата към Закона за горивата. Поредната среща е утре, обяви министърът на икономиката.

Така той отхвърли твърдения, че 4 месеца не се работи по текстовете на наредбата. За създаването на законодателството министерството изгради специална администрация.

КС отказа да допусне искането на Мая Манолова срещу Закона за горивата

Според Караниколов оставката на неговия заместник Александър Манолев, който беше ангажиран със Закона за горивата, няма да попречи на работата и изготвянето на текстовете. Новата наредба трябва да влезе в сила от 27 юли.

Подалият оставка Александър Манолев: Ловът на вещици придоби плашещи размери

Икономическият министър коментира и други актуални теми като идеята за създаване на голяма мегаагенция, която да обедини Агенцията по приватизация и Агенцията за инвестиции. Според Караниколов създаването на новата агенция е крайно необходимо, тъй като Агенцията по приватизация вече е изчерпала своите функции. Един от новите моменти е да отпадне т.нар. забранителен списък на държавните предприятия. Тази функция вече ще се поеме от Народното събрание.

Караниколов коментира и оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Според него това е личен акт, който е достоен за уважение.

Министър Румен Порожанов подаде оставка

„Министър Порожанов е изключителен експерт, но това е личен акт, който аз не мога да коментирам“, каза министърът на икономиката. „Така или иначе ГЕРБ показват своите европейски ценности - дори и да има съмнение за нещо, те предприемат тези действия“, допълни Караниколов пред журналисти след участието си в конференция на Българската петролна и газова асоциация.
БГНЕС, БТА