Министерски съвет
Министерски съвет / БГНЕС
Сложна година с множество предизвикателства в различните сектори на държавното управление отчетоха министрите от кабинета в последното за 2019 г. правителствено заседание. Пред премиера Бойко Борисов те определиха кои са били основните акценти в работата на ръководените от тях ведомства, както и очертаха предстоящите приоритети за 2020 г.

90% от българите във Великобритания вече имат статут на уседналост

Министерски съвет
БГНЕС

Първа думата получи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която побърза да внесе яснота за положението на нашите сънародници във Великобритания относно предстоящия Брекзит. „130 000 българи са получили статут на уседналост във Великобритания, което е 90% от пребиваващите“, увери първият ни дипломат. Като успехи за страната ни тя отчете новия ресор на българския еврокомисар Мария Габриел, както и избирането на Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд.

Борисов със съболезнователна телеграма до премиера на Казахстан заради авиокатастрофата

Вицепремиерът Томислав Дончев се похвали с добрата организация на отминалите през октомври избори за местна власт, а Марияна Николова – икономическия растеж, който дава повод на младите хора да се завърнат у нас.

Министерски съвет
БГНЕС

За миналата година те са 16 хиляди, похвали се вицепремиерът по демографската политика.

Борисов нареди: Всички ВиК да се обединят в едно държавно дружество

„И министър-председателят, и правителството направиха необходимото, за да бъде обърната негативната тенденция“, благодари силовият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който в отчета си за свършеното през годината наблегна на проектите за модернизация на Българската армия, както и увеличението на доходите на военнослужещите.

Успешно преминаха изпитанията на модернизирана бойна машина на пехотата

Финансовият министър Владислав Горанов се похвали с 3 неща – финансова стабилност за държавата, намаляване на дела на сивата икономика и ниската безработица. Той припомни и новоокрития Център за споделени услуги на Световната банка, който вече работи на територията на София. „Има устойчив тренд на преките чуждестранни инвестиции, които поддържат 3% от БВП“, допълни още финансовият министър.

Министерски съвет
БГНЕС


Постигнатите добри резултати в борбата срещу телефонните измамници бе акцентът в отчета на вътрешния министър Младен Маринов, което стана и причина той да получи лично похвалите на премиера.

„Страхотен бич за възрастните хора. Това е категоричен успех за МВР“, заяви Борисов.

Борисов за тунел „Железница“: Съоръжение, което ще е от полза за 100 г. (ВИДЕО/СНИМКИ)

Освен това МВР шефът се похвали и с противодействието на битовата престъпност, както и добрата работа по охрана на държавната граница.

От заседанието отсъстваше икономическият министър Емил Караниколов, за когото Бойко Борисов припомни, че е пряко ангажиран с разрешаването на проблема с водата в Перник. „Николов седи в Перник, за да помага. Там да стои, с главния секретар на МВР са на място“, отсече премиерът.

От време той прекъсваше отчета на някои от министрите си, за да отправи препоръки. „Искам да вложите много усилия и да показвате археология, която излиза“, посъветва Борисов министърът на туризма Николина Ангелкова, която тъкмо обясняваше как страната се рекламира като атрактивна дестинация.
„Много пиари, много социолози, много политолози, а за производството има малко специалисти“, пък бе съветът му към заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева.

Решимостта за промяна в Закона за съдебната власт и въпросът с отговорността на главния прокурор – това изведе на преден план министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Приключи полагането на тръбите в сръбския участък от "Турски поток"

За енергийният министър Теменужка Петкова пък с най-голяма важност са проектите в областта на природния газ и електрическата енергия. Тя наблегна на „Балкански поток“, чийто първи етап приключи на 21 октомври с пускането в експлоатация на първите 11 километра от него.

„В понеделник ще отидем да го видим“, отговори ѝ премиерът.

„За първи път България успя да достави втечнен природен газ от алтернативен източник, включително от САЩ, което е реална диверсификация“, продължи Петкова.

В областта а електроенергетиката тя се похвали с удължаването на живота на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ с 10 години, както и със старт на процедурата за АЕЦ „Белене“, който проект държавата иска да реализира на държавен принцип.

С пет компании ще водим преговори за реализацията на АЕЦ "Белене"

„Благодаря за подкрепата!“, обърна се тя към Борисов. „То не е за подкрепа, а за искреност“, отговори и той и продължи: „Когато са изчистени от корупционни схеми, защото за това беше спрян „Южен поток“ - заради корупция".

Земеделският министър Десислава Танева припомни за общо 42-те огнища на Африканска чума по свинете, регистрирани у нас през 2019 година, както и за огромните усилия на правителството за минимизиране на щетите за животновъдния сектор.

Регионалният министър Петя Аврамова пък се похвали с големите инфраструктурни проекти, по които страната ни е работила през вече отминаващата година.