АЕЦ Белене
АЕЦ Белене / Sofia Photo Agency, архив
Пет компании бяха класирани в процедурата за потенциални инвеститори за реализацията на АЕЦ „Белене“. Това са „Росатом“, китайската „Сиененси“, Корейската хидро-атомна корпорация, Фраматом и „Дженерал електрик“.

Общо 13 заявления са подадени са участие в процедурата, но преговори ще се водят с петте компании. От подадените заявления четири са за придобиване на миноритарен дял и изкупуване на електроенергия, като сред кандидатите е Северна Македония.

Кой ще е стратегическият инвеститор за АЕЦ "Белене"?

„Беше финализаран доклада и в кратката листа с компании, с които ние бихме искали да водим преговори за реализацията на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип са пет компании – „Росатом“, „Сиененси“, Корейската хидро-атомна корпорация, Фраматом и „Дженерал електрик“. Последните две са включени, защото имат конкретно предложение за участието си в проекта и за финансирането на дейностите, които възнамеряват да извършват. Това ще даде възможност проектът да се диверсифицира. Всяка една компания може да влезе в разговори с другата.“, обясни пред журналисти в парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

Според министъра желанието на Северна Македония да придобие миноритарен дял и да изкупува електрическа енергия ще позволи проектът да се развива като регионален.

Радев: Необходима е ясна стратегия за дългосрочното развитие на енергетиката

„Това беше основната идея на Борисов, защото този проект дава възможност да се гарантира енергийната сигурност на региона“, посочи Петкова.

От думите й стана ясно, че от кандидатите за участие в реализацията на „Белене“ ще се очаква да представят обвързващи оферти до края на април, началото на май.

Борисов: Работя активно за отбрана, но и за „Турски поток“ и „Белене“ (ВИДЕО)

Теменужка Петкова уточни, че се предвижда държавата да има блокираща квота, така че от началото до края в този проект да има опция за взимане на решения по всички важни решения до неговия пълен срок на експлоатация. Блокиращата квота ще се опитаме да бъде 30-34%, добави тя.

Министърът каза още, че държавата ще участва с апорт на активи – площадка, оборудване, лицензи.

„Избрали сме компаниите на базата на опита, на базата на високите кредитни рейтинги, това са световните лидери в ядрената енергетика“, обобщи Петкова.