Близо 95% подкрепиха затварянето на полигон „Змейово”
Близо 95% подкрепиха затварянето на полигон „Змейово” / Dariknews.bg, архив
Модернизирана  бойна машина на пехотата БМП-2М, създадена на базата на БМП-1 руско производство,  бе представена на Централния армейски полигон „Змейово“. Изпитанията наблюдава заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.
 
„Изпитанията на модернизираната бойна машина на пехотата (БМП) минаха успешно. Бяха поразени целите на близка и далечна дистанция. Предстои да бъде направен анализ от експертите в Сухопътните войски и ако се потвърди необходимостта от демонстрираните нови способности на модернизираната БМП ще се премине към процедура по доставка в съответствие със законодателството“, коментира заместник-министър Величков след направените изпитания. Той отбеляза, че е необходимо българската отбранително-технологична индустриална база да се развива с темпо, което да догонва повишените изисквания на Българската армия.
 
„Всеки лев, вложен за развитието на българската икономика е добре вложена инвестиция. Добре би било доставката на ново въоръжение да  е съпроводено с индустриално сътрудничество с български партньор, а още по-добре, когато самата разработка е на българска компания в сътрудничество с военно-ремонтните заводи на ТЕРЕМ“, посочи Величков и допълни, че това дава сигурност на доставките при изпълнение на възстановителни и ремонтни дейности.
 
Демонстрираната модернизация се състои в монтажа на нов купол с 30-мм оръдие, ПТУРС и 7,62-мм картечница. Куполът е двойно брониран по съвременна технология. Оръдието е стабилизирано по време на движение. Бойният модул разполага с оптико-телевизионна система и видеомонитор. Корпусът на базовата машина  е снабден с допълнителни люкове за десанта.