/ netinfo
На полигон Змейово не се изпитват боеприпаси, които съдържат радиоактивни елементи, в това число и уран, увери началникът на полигона полк. Евгений Динев жителите на старозагорското село Казанка. В питейната вода там бе открито завишение на естествен уран, което даде основания на здравната инспекция в Стара Загора временно да забрани ползването на водата за питейни нужди и за готвене.

Взети са нови проби от два водоизточника и от домакинство, които са изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита. Очаква се резултатите да бъдат готови след месец.
 
Водоноски доставят вода в Казанка, с нови проби ще изследват концентрацията на естествен уран

Направени анализи в лаборатория на Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките от два водоизточника показват концентрации от 0,055 милиграма на литър и 0,045 милиграма на литър при максимална 0,03 милиграма на литър.
 
Водата в село Казанка е опасна за пиене и готвене заради химичната токсичност на елемента уран, но е годна за миене и почистване. Направеното изследване на индикативната доза показва, че няма опасност за хората, а естественият уран се съдържа в малки дози в почти всички подземни води и неговата химична токсичност е по-силна от радиационния риск, обясни директорът на РЗИ д-р Златина Нанева. „Направени са предписания на ВиК да предприеме мерки-анализи, обследване, допълнителни сондажи, за да се възстанови качеството на питейната вода и предполагам, че при тях ще излезе и причината”.
 
РЗИ забрани временно употребата на питейна вода в Казанка

„Водоснабдяване и канализация” ЕООД осигурява с водоноска вода за питейно-битови нужди в старозагорското село Казанка. Кметският наместник Елка Михайлова вече е създала организация за доставяне на питейна вода от водоноските за старите и трудноподвижни хора, редовно в магазина ще се доставя и по-голямо от обичайното количество минерална вода.
 
В село Казанка трайно живеят около стотина души.