/ dariknews.bg
При мониторинг на водата, извършен на централен водоизточник в старозагорското село Казанка, бе установено отклонение в химичните показатели на водата за питейно-битови цели. Направените анализи са показали стойности над максималните на естествен уран в питейна вода в селото. Това даде основания на здравната инспекция временно да забрани ползването на водата за питейни нужди и за готвене.

Хората от селото съвсем естествено са притеснени, задават си въпроса откога пият  вода с наличието на естествен уран в нея, притеснение буди и фактът, че каптажите им се намират на територията на полигон Змейово. Кметският наместник Елка Михайлова още в четвъртък била уведомена, че водата в селото не е годна за пиене,  взетите проби не били особено добри, без обаче да й бъдат съобщени подробности  от институциите защо. Тя разлепила обяви в селото водата да не се използва за готвене и пиене до второ нареждане, а за лекото завишение на нормите на естествен уран в нея, разбрала от сайта на РЗИ вчера.

От ВиК Стара Загора вече са осигурили водоноски, от които жителите на Казанка пълнят шишета за пиене и готвене, а на няколко места в селото са разлепени обяви с предписанията на РЗИ.  Кметският наместник увери, че в магазина има заредено достатъчно количество и минерална вода. 

вода
netinfo

От РЗИ информират, че предстоят да се направят нови проби от два водоизточника и от домакинство. Те ще бъдат изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита, за да бъде изследвана отново концентрацията на естествен уран.

В старозагорското село Казанка постоянно живеят около 100 души.