Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Премиерът призна, че не инспектира строителството на пътищата, а се радва да гледа как работят българите
Да се обмисли възможността всички ВиК дружества в страната да се обединят в едно държавно дружество, заръча премиерът Бойко Борисов на ресорните си министри на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

Повод за предложението на премиера е водната криза в Перник. От седмици градът е в режим на водата, язовир „Студена“ е с много ниски нива, а заради старата водопреносна мрежа се отчитат загуби на вода в размер на около 9 литра в секунда. „Ще ни струва пари, ще помогнем на града. Да се ползва всеки час. Вина на всеки може да се намери при управлението на този град“, увери Борисов.

Кризата в Перник: Ще изпомпват вода от карстови извори около „Студена“

„Като виждат, че полицията започна да се занимава с ВиК, вече се уплашиха“, коментира премиерът и попита: „Можем ли да ги обединим в едно дружество, държавно? Помислете и да не ни почнат да ни цъфват така кризи?“.

Караниколов за водната криза в Перник: Отвсякъде тече, правим невъзможното (ВИДЕО)

Премиерът прекъсна изказването на регионалния министър Петя Аврамова, тъкмо когато тя се хвалеше с постигнатото през годината по големите инфраструктурни проекти и работата по доизграждането на АМ „Хемус“ и заръча: „Зимата е мека, не спирайте строителството. Максимално да се правят дейностите“.

Ангел Кунчев: Няма опасност от бактериална инфекция от ешерихия коли в Перник (ВИДЕО)

Във връзка с честите проверки на строителните дейности, които прави с джипа си, премиерът се пошегува: „Аз не ги проверявам, аз им се радвам. Това са български компании, българи работят. Не е инспекция или проверка, драго ми е да гледам как работят българите. Уникално работят! Това ми е като психотерапия“.

На последното за годината правителството задание, когато министрите отчетоха пред премиера работата през 2019 г., той се обърна към тях с думите: „Виждате колко много неща са свършени. Два пъти в годината хората ни дадоха доверие, и не европейските избори и на местните. Следващата година трябва максимално да се намалят грешките и пропуските и да си довършим програмата докрай“.

Министрите рапортуваха на премиера за свършеното през 2019 г. (СНИМКИ)

„На думи другите са много силни“, подчерта Борисов, а за следващата година заръча на своите министри: „Максимална мобилизация, твърдост, честност, прозрачност. Обяснявайте всеки ден на хората какво се прави“.