Министерството на туризма започна проверка в четиризвезден хотел в Русе, който настанил деца в опасни стаи, съобщи NOVA.

За случая първо сигнализираха родители на деветокласниците от София. Инспекцията до момента показва, че помещенията, в които са били децата, официално не съществуват в базата на хотела и изобщо не трябва да бъдат продавани на клиенти.

Снимки, направени от учениците шокират родителите им. „Стаите най-вероятно не са в едни нормални хигиенни условия, в които трябва да бъдат посрещнати едни деца и не само”, каза Веселка Бонева, майка на един от деветокласниците. И ако родителите не са категорични в изводите си по снимки, компетентните органи са.

Тези стаи са опасни за живота и здравето на децата, мебелите са захабени, счупени, включително видяхме счупено стъкло, необезопасено по никакъв начин”, заяви Лиляна Арсова от Министерството на туризма. 

Хотелът няма право да настанява клиенти в тях. Защото е категоризиран само за ремонтираните си етажи. А тези, в които децата са настанени, официално не съществуват – не са обявени нито на рецепцията, нито в сайтовете за резервации. Въпреки това, точно в тях попада ученическата група от София.

„Тези стаи се продават по изричното настаняване на нашите клиенти”, казва Женя Петрова, мениджър на хотела. Клиентът в случая е туристическата агенция, предложила екскурзията на училището.

„Ние с хотела имаме подписан договор за настаняване в нереновирани стаи, но в договора ни изрично пише, че те трябва да са годни за пребиваване на деца, за всички санитарни изисквания”, заяви Деница Иванова, представител на туристическата агенция.

„Тези снимки според мен са извадени от контекста това е сбор от снимки от етажите, на които са настанени децата”, добави Петрова. Отговорност ще понесат и хотела, и търговеца, категорични са от ресорното министерство.

„Абсолютно нарушение е, хотелиерът няма право да предоставя туристическа услуга в категоризиран обект, която не отговаря на звездите”, уточниха от Министерството на туризма. Слез започналата проверка, хотелът може да се раздели с част от звездите си. Вероятно ще има и глоба.
nova.bg