Миков: Здравето от благо и право се превърна в стока
Миков: Здравето от благо и право се превърна в стока / БГНЕС, архив
Миков: Здравето от благо и право се превърна в стока
85745
Миков: Здравето от благо и право се превърна в стока
Миков: Здравето от благо и право се превърна в стока
  • Миков: Здравето от благо и право се превърна в стока
  • Миков: Здравето от благо и право се превърна в стока

Болниците не трябва да продължават да бъдат търговски дружества, заяви лидерът на БСП Михаил Миков по време на дискусия „Има ли алтернатива днешното управление". По думите му от благо здравето се е превърнало в стока.

Страната ни се топи с 40 000 души годишно, като българите работят за чужди икономики, посочи Миков. Необходима е алтернатива на настоящото управление, която да предложи решение на кризите в икономиката, здравеопазването и образованието, убедени са в БСП.

БСП призова премиера да се заеме пряко с проблемите в здравеопазването

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, без да има гръбнак в здравеопазването от държавни болници.

Москов: На Миков и колегите му само сърпове и чукове са им в главите

"Здравето от благо и конституционно право, закрепено изрично във Върховния закон, се превърна в обикновена стока. Министърът на здравеопазването търси решение на финансовите проблеми на здравната система, като пренасочва все по-голям товар в джоба на българина, който си е платил здравната вноска. Вече стигнахме до абсурда той да плаща и за санитар и за медицинска сестра. С последната наредба от преди няколко дни ще си избира санитарките. Единствената цел е болният да бръкне още един път в джоба си, въпреки че е бил редовен платец", каза Миков.

Демографската криза разпали спор между ГЕРБ и БСП

С политиката си сегашното управление мачка българските граждани. Реалната заплата у нас е близо пет пъти по-ниска от средноевропейската, затова българите ходят да работят за чужди икономики, посочи Миков.

Той възрази срещу намесата на премиера при промените на някои закони. "Абсурдно е в правова държава министър-председателят да денонсира закони, приемани от парламента. Това се превръща във все по-честа практика. Ако в началото на миналата година се случи с трансферирането от частните пенсионни фондове, то сега в последните дни се случи с прословутото къмпингуване. И това все повече се налага като практика, която показва крах на демократичните механизми на парламентарната република", каза соцлидерът.

Миков: Липсва ни усещане, че сме постигнали "чиста и свята република"

Европейските средства са се превърнали единствено в източник на печалби за бизнеси, близки до властта, коментира още Михаил Миков.