Демографската криза разпали спор между ГЕРБ и БСП
Демографската криза разпали спор между ГЕРБ и БСП / БГНЕС, архив
Демографската криза разпали спор между ГЕРБ и БСП
85054
Демографската криза разпали спор между ГЕРБ и БСП
Демографската криза разпали спор между ГЕРБ и БСП
  • Демографската криза разпали спор между ГЕРБ и БСП
  • Демографската криза разпали спор между ГЕРБ и БСП

БСП и ГЕРБ влязоха в лют спор в парламента заради демографската криза. От левицата излязоха с декларация по проблема, а управляващите ги нападнаха с партийни критики.

През 2030 година населението на страната ще е 6.5 млн. души и делът на хората над 65 години спрямо трудоспособното население ще нарасне от 31 на сто до 40 процента, посочи председателят на БСП-лява България Михаил Миков.

БСП иска свикване на КСНС заради демографската криза

"И всякакви измишльотини за вдигане на възрастта за пенсиониране няма да имат никакво значение. Оценката на тази заплаха бе направена и при разискванията, когато се прие единодушно решение от НС, което задължи правителството да предприеме краткосрочни и средносрочни мерки", каза той.

Миков изтъкна, че според доклад на Европейската комисия за България страната ни е претърпяла един от най-големите спадове на населението в света от близо 9 млн. души през 1989 година до 7.2 млн. в рамките на едно поколение.

Миков: България се топи със 110 човека на ден

"Уважаеми колеги от БСП, дори да попитате един средностатистически почитател на маковете, каква е потентността на БСП, и той ще ви каже, че имате доказани репродуктивни проблеми", обърна се към колегите си от опозицията депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова.

"Когато говорите за демографска криза, е добре най-напред да помислите за себе си. Нуждаете се от нови, активни членове, но те се появяват само при заявяването на нови и продуктивни идеи. Не е нужно да говорите за дисхармония и за поведенческата ви изява, която свидетелства за липса на единност в колективното ви тяло. Когато демографските проблеми на България изпъкват, тогава трябва да кажем, че елементите, които се появяват сега, са с устойчивост от поне десет години насам. Добере е да се замислите за моделите и начина на вашето управление в продължение на години, които доведоха до изпразване от съдържание и до безмислие на живота на човечеството ни сега", каза тя.