Миков: Никой закон не може да гарантира нелоялно поведение на служителите
Миков: Никой закон не може да гарантира нелоялно поведение на служителите / cнимкa: Sofia Photo Agency

Не съжалявам, че приех поста "министър на вътрешните работи" и не искам да изглеждам като жертвено агне. Това каза в предаването “Денят” на Дарик Михаил Миков, министър на вътрешните работи на Република България.

Според него никой закон не може да гарантира нелоялното поведение на служителите. В същото време промените, подобряването на вътрешното взаимодействие, вътрешният контрол, заложени като акцент в промяната на Закона за МВР, са необходими, за да не се случват неща, които преди време попаднаха в публичното пространство.

„Ще дам гаранция, че чрез стройно изградена система на МВР на ранна фаза служители като Иван Иванов ще получават заслуженото си”, посочи Миков. „Нужна е по-добра комуникация и съвместна дейност”, отбеляза още той и продължи, че „големият проблем е невъзприемането на общата отговорност, разделянето на отделни сектори, което води до бягане от отговорност”. „Промените, които извършваме, не залагат големи звена”, допълни още вътрешният министър.

Относно упреците на опозицията, и в частност отправените от Атанас Атанасов, министър Миков заяви, че едва ли може да задоволи целия интерес на Атанас Атанасов и че има нещо параноично в критиките на тъмносиния депутат. Според него опозицията панически се опитва да попречи на продължаването на реформата в сектора на МВР.

„Преструктурирането на целия сектор е посока, набелязана още в предизборната платформа на БСП от 2005 г.”, подчерта Миков. Според него в обществото има създадено напрежение относно службите ДОТИ и ДОИ. „Ние искаме да създадем механизъм, създаващ гаранции, но това не решава само по себе си проблема. Те трябва да бъдат в стриктното прилагане на Закона за специалните разузнават средства. Трябва да се създаде добра конструкция на парламентарен и постоянно действащ контрол и наблюдение върху такива специални служби”, каза Миков. „Прокуратурата има изключителна роля в този процес за един перманентен контрол, а не само когато избухват скандали. На всички равнища с допира до специални разузнават средства трябва да има промяна”, допълни още вътрешният министър.

Министър Миков заяви, че има нужда от редуциране структурата на МВР и това зависи от резултатите на отделните звена и служители. „Има сектори, в които има почти нечовешко натоварване, а трябва да се постигне хомогенност на натоварването. Всеки трябва да разбере, че ще бъде оценяван по резултатите си”, категоричен бе Михаил Миков.

Целият разговор на Евгения Марчева с министъра на вътрешните работи чуйте в прикачения звуков файл