/ Живка Тодорова
Общоинституционална среща ще се проведе утре в Омуртаг, която е във връзка със създалото се напрежение и протестите, свързани с пътен инцидент, при който загина 17-годишно момче. На 15 август, десет минути преди полунощ, при пътен инцидент на оловръстния път на Омуртаг, се сблъскаха два автомобила.

17-годишно момче загина след катастрофа край Омуртаг

17-годишно момче загина, а негов връстник продължава да бъде в критично състояние в областната болница в Търговище. Единият водач, участвал в катастрофата, е местният лидер на ДПС и общински съветник Халил Басриев. Заради съмнения за политически чадър и прикриване на вината на политика, в петък вечерта жители на ромската махала в Омуртаг и роднини на загиналото в катастрофата момче, излязоха на протест, който прерасна в гражданско неподчинение и пътят София-Варна бе блокиран за час. В събота извънреден брифинг по случая дадоха Окръжната прокуратура и ОД на МВР в Търговище. По време на брифинга магистратите потвърдиха, че по случая се работи адекватно и че са назначени необходимите автотехнически и медицински епикризи.

Среднощен протест в Омуртаг заради загинало при катастрофа момче


В деловодството на община Омуртаг е била депозирана подписка с искане от общински съветници и кметове на населени места за провеждане на срещата. На нея утре са поканени да присъстват народните представители от Търговищка област, областният управител, кметът на община Омуртаг, директорът на ОД на МВР в Търговище, началникът на местното полицейско управление, както и представители на Окръжната прокуратура.