Местата в университетите ще са повече от желаещите да станат студенти
Местата в университетите ще са повече от желаещите да станат студенти / netinfo

Местата за студенти ще надхвърлят желаещите да станат студенти с 10000 души за тази учебна година според министъра на образованието и науката Даниел Вълчев.

В предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът обясни, че випуските намаляват, има чисто демографски проблем, голяма част от зрелостниците предпочитат да учат навън. Ако се увеличи приема, ще се стигнедо ситуация, в която редица държавни висши училища биха преосмислили дали да има приемен изпит, още повече че от догодина става задължителен и зрелостният изпит. Матурата спокойно може да стане вход за университета, обясни още Даниел Вълчев.

Стратегията за висшето образование на този етап няма да се обсъжда със студентите, категоричен беше министърът на образованието. Ще има голяма дискусия, когато стратегията вече е готова.

Големият проблем на висшето образование навсякъде по света е качеството. В България има 3 начина за справяне с този проблем.Първо, осигуряване на свободна конкуренция между висшите учебни заведения в България. Второ, създаване на механизми за контрол на качеството. Трето, повишаване на мотивацията на българските преподаватели. Така министърът на образованието и науката Даниел Вълчев очерта стратегията за решаване на проблемите на висшето образование в България в интервю за предаването "Седмицата" на Дарик радио.