Ангела Меркел и Бойко Борисов на една от работните им срещи
Ангела Меркел и Бойко Борисов на една от работните им срещи / БГНЕС, архив
Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздравиха Бойко Борисов за избирането му за министър-председател на България.
 
По думите на Меркел феноменалният успех на Борисов за трети път да бъде начело на правителство е показателно за доверието в него. В телефонен разговор канцлерът изрази своята убеденост, че двамата ще продължат отличното си сътрудничество и занапред. Меркел отбеляза, че разчита предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС да бъде конструктивно и полезно за Съюза, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов запозна канцлера Меркел с основните приоритети, с които ще стартира работата си новото правителство. Той изтъкна значението на финансовата дисциплина и политиката за намаляване на дефицита от 2017 г. с цел достигане на балансиран бюджет през 2020 г. и на ускоряването на икономическия растеж за значително увеличаване на БВП и доходите на гражданите.

Борисов: Извинявам се на БСП, че ги победих, бях им дал властта на тепсия
 
Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция на страната и ще работим за реформиране на ЕС в името на неговото успешно развитие и разширяване, добави министър-председателят. Борисов подчерта също, че правителството ще бъде гарант за етническия мир в страната и всички права на хората ще бъдат уважавани и спазвани еднакво.
 
Канцлерът Ангела Меркел покани премиера Борисов да посети Германия в удобно за него време.

Депутатите решиха: Бойко Борисов е премиер за трети път

Жан Клод Юнкер
БГНЕС, архив

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати поздравително писмо до Бойко Борисов за избирането му за министър-председател.
 
"Приемете моите най-искрени поздравления, Вашето правителство встъпва в длъжност в много важен момент за България и за ЕС", пише Юнкер до българския премиер.
 
"Искрено се надявам, че ще можем да продължим да работим заедно за справяне с предизвикателствата пред ЕС, с общи институции и непоклатими ценности, общност на мир, свобода, демокрация, човешки права и върховенство на закона, огромна икономическа сила, отличаваща се с безпрецедентни равнища на социална закрила и благополучие. Очаквам с нетърпение да работя с Вас за постигането на тези цели, съсредоточавайки се върху това, което гражданите очакват от нас. Укрепването на защитата на външните граници на ЕС, успешното и по-солидарно управление на общата ни политика за миграцията и предоставянето на убежище, завършването на единния цифров пазар и повишаването на устойчивостта на европейския енергиен съюз, са важни задачи, които ще изискват от нас решителност и усърдна работа по време на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Разчитаме на Вашето водачество", добавя Юнкер.
 
Той пожелава успех на премиера Борисов и оглавяваното от него правителство. "Щастлив съм, че ще можем да продължим тясното ни сътрудничество и очаквам с нетърпение да Ви срещна отново скоро", завършва писмото на председателя на ЕК.

"Убеден съм, че България и нейният народ ще продължат да напредват под ръководството на премиера Бойко Борисов". Това пък написа в Туитър председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол.

Той пожела на Борисов успешен мандат.

"Поздравления за моя приятел и победител в последните парламентарни избори Бойко Борисов за преизбирането му като министър-председател", допълва Дол.
БТА