Министърът на вътрешните работи Младен Маринов
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов / darikradio.bg
Маринов: Администрацията на МВР е сведена до минимума, необходим за функциониране на системата
99145
Маринов: Администрацията на МВР е сведена до минимума, необходим за функциониране на системата
  • Маринов: Администрацията на МВР е сведена до минимума, необходим за функциониране на системата
Администрацията на МВР била сведена до минимума, който е необходим за функциониране на тази система. Такова мнение изрази в предаването „Седмицата” вътрешният министър Младен Маринов. Изказването му идва на фона на прекратената преди дни обществена поръчка за функционален анализ на ведомството. Поръчката беше на стойност малко над милион лева, а целта ѝ бе да се изготви проект за цялостно преструктуриране на МВР, за да се повиши ефективността му.
 
Младен Маринов: Грешките в сайта на МВР за броя загинали по пътищата са технически

Вече бившият министър Валентин Радев заяви в началото на седмицата, че лично премиерът Бойко Борисов настоявал за прекратяване на поръчката още по негово време. Изказването на Маринов идва и на фона на доклад на Световната банка, според който МВР може да съкрати около 1500 души администрация и да намали броя на областните си дирекции от 28 на 7, като това щяло да икономиса около 47 милиона лева годишно. Според Маринов обаче системата работела от дълги години в несигурност, а съкращения не можели да се правят, без да се модернизират първо процесите в администрацията.
 
Маринов: Големите очаквания ме карат да се мобилизирам (ВИДЕО)

Системата работи дълги години в абсолютна несигурност за бъдещето. Служителите работят всеки ден и не знаят следващите пет години дали ще са на работа, или не. Аз смятам, че в момента администрацията е сведена до минимума, който е необходим за функциониране на тази система. За да намалиш рязко администрацията, ти трябва да обновиш процесите, които текат в това министерство, съответно трябват пари за компютри, за принтери, за софтуери, които да изключат работата на човек и тя да се замени от дадена програма. Затова трябват пари. Ако ние съкратим под минимума администрация, това означава да започне да куца обслужването на гражданите, административните услуги“, заяви министър Маринов.

Маринов при встъпването в длъжност като министър: Акцент ще бъде обучението

По думите му част от административните услуги не трябва да се извършват от МВР, за да се освободи ресурс да се изпълнява чисто полицейска дейност.
 
Нека да укрепим системата и да дадем по-дълъг хоризонт за възможност и за развитие и израстване на кариерата на полицаите и да търсим финансиране за техните основни нужди да бъдат те полезни на обществото“, допълни той.

Цялото интервю на Кирил Вълчев с министъра на вътрешните работи Младен Маринов можете да чуете в сайта darikradio.bg