/ Георги Димитров
Задълбочаването на сътрудничеството на България с Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) обсъдиха на среща днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и представителят на организацията в София, Кристина де Бройн. Това съобщи Мария Габриел във Facebook. 

Във фокуса на разговора им са били и психичното здраве на младите хора, образованието и грижата в ранна детска възраст, както и цифровите умения и координацията в рамките на глобалното партньорство за младежта Generation Unlimited.

Нова Броудкастинг Груп и УНИЦЕФ България обявиха стратегическо партньорство

Насърчаването и защитата на правата на децата е основен приоритет за България като член на Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ за 2023-2025 г. и съпредседател на Групата на приятелите за децата и целите за устойчивото развитие на ООН, пише Габриел в поста си. Очаквам успешно сътрудничество по тези важни теми и в рамките на подготовката на България като кандидат за член в Съвета на ООН по правата на човека за 2024–2026 г., добавя тя. 

България изпълни своя първи мандат като член на Съвета на ООН по правата на човека в периода 2019-2021 г., се посочва в информация на сайта на Министерството на външните работи (МВнР). В момента страната ни е член на Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ (2023-2025) и на Изпълнителния съвет на ООН-Жени (2023-2025). 

Ако бъде избрана за член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024-2026, България ще работи за: осигуряването на подкрепа за мерки и политики, насочени към борба с всички форми на дискриминация, нетолерантност, расизъм, антисемитизъм и говор на омразата; за насърчаването на участието на жените във всички сфери на политическия и обществен живот. Също така ще осигури зачитането на правата на всяко дете, включително като насърчава универсалния достъп до образование, чрез подобряване на училищната среда и осигуряване на качествено онлайн образование, в допълнение към традиционните методи на обучение, се посочва още на страницата на МВнР. 
Елена Николова, БТА